Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nu får restaurangerna i Östnyland hålla öppet till 23 – krögare i Lovisa: Jag hade förväntat mig något bättre

Nora Heikkilä fyller på öl i ett stop på pubben för Hotelli Zilton.
Bildtext Nora Heikkilä säger att det känns bra med lättade restriktioner, men hon hade önskat på ännu senare öppettider för restaurangerna.

Från och med i dag, fredag 11 juni, får restaurangerna servera alkohol till klockan 22 och hålla öppet till klockan 23. Enligt de tidigare, strängare restriktionerna måste alkoholserveringen avslutas klockan 20. Alla är ändå inte helt nöjda.

Nora Heikkilä som driver Hotelli Zilton i Lovisa glädjer sig över de nya lindrigare begränsningarna.

– Särskilt bra känns det nu då vi får tillbaka en av våra anställda. Fem av våra anställda har varit permitterade under den här tiden, säger Heikkilä. 

Heikkilä tror att de nya, senare öppettiderna kan föra med sig en ökning i antalet kunder. Hon verkar ändå inte nervös inför en eventuell rusning.

– Våra anställda är ivriga över att komma på jobb, så alla kommer direkt om vi ber dem om det, säger hon och skrattar.

Hotelli Zilton fungerar som hotell, lunchrestaurang, pubb och nattklubb. Trots senare öppettider, uteblir nattklubben ännu tills vidare. 

– Det är vår största tillgång under somrarna. Tyvärr får vi inte ännu heller ha klubben öppen. 

Hotelli Zilton pubben inifrån. På bilden syns ett mörkt rum fullt med bord och stolar och i bakgrunden skymtar uteterassen.
Bildtext Inne på Hotelli Ziltons pubb är det tomt. Eftermiddagssolen lockar kunderna ut på terrassen.

Heikkilä är inte förvånad över att begränsningarna blir lindrigare på restauranger. Närmare bestämt är hon missnöjd över att restaurangerna inte får hålla öppet ännu senare.

– Jag hade förväntat mig något bättre och hade tänkt att vi skulle få ha öppet till klockan ett på natten. Men det här är också helt okej.

Om Heikkilä fick bestämma, skulle hon slopa alla restaurangbegränsningar. 

I och med de lättade restriktionerna kan pubben ordna karaoke och pubquiz igen i vanlig ordning. Men, det kommer kunderna ändå få vänta på en stund.

– Det här veckoslutet kör vi ännu på samma vis som tidigare och så ser vi över läget nästa veckoslut.

Solen lockar folket till terrasserna

På terrassen till Café-Restaurang Skeppsbron i Lovisa sitter folk och njuter av eftermiddagssolen. I och med de senare öppettiderna har de dessutom nu möjlighet att också ta del av kvällssolen.

Linda Holmberg är en av dem som driver restaurangen. Hon säger att det känns betydligt bättre med de nya restriktionerna. 

Det här är andra gången som man lättar på restriktionerna under den här veckan. Onsdag 9 juni förändrades begränsningarna för alkoholförsäljningen på restauranger i Nyland från klockan 19 till 20. 

– Det är vi väldigt nöjda över. När det är fina sommarkvällar och veckoslut så har vi allra mest med kunder. Det har varit synd att redan klockan sju eller åtta säga till att det är slut med alkoholserveringen, säger Holmberg. 

Holmberg är inte direkt överraskad över beslutet att lätta på restriktionerna, eftersom coronaläget har lugnat sig en del. Men, hon är förvånad över att förändringarna i restriktionerna har skett så hastigt på varandra. 

– Men det är bara en positiv sak. 

Restaurang Skeppsbron, ett rött gammaldags trähus, och folk som sitter på en terass.
Bildtext På Café-Restaurang Skeppsbrons terass njuter folk av det varma sommarvädret.

För tillfället är Holmbergs restaurang den enda som håller öppet på området vid Skeppsbron, vilket har ökat en del på kundkretsen. En annan faktor som driver kunder till deras terrass är det varma vädret. 

– Det är klart att folket vill komma ut och njuta av sommarkvällar efter att ha suttit hemma en hel vinter.

De varma försommardagarna har lockat till sig kunder till restaurangens terrass. 

– Vi är bundna av väder och vind, så när det är soligt och fint så har vi folk. 

Det återstår att se om de nya öppettiderna för med sig en stor ökning i antalet kunder. Holmberg håller sig lugn.

– Eftersom det har varit så osäkert angående när restriktionerna förändras har det varit lite svårt att göra arbetstider åt sina anställda och att förutsäga hur mycket personal som behövs, men vi är förberedda.