Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin om Biden: Radikalt annorlunda än impulsiva Trump

Ett bildcollage på Vladimir Putin och Joe Biden.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin.

Rysslands president Vladimir Putin hoppas att USA:s president Joe Biden är mindre impulsiv än Bidens företrädare Donald Trump. Det säger Putin i en intervju till NBC. 

I en lång intervju med amerikanska NBC säger Vladimir Putin att relationen mellan Ryssland och USA är på den lägsta nivån den varit under de senaste åren. 

Putin säger att han tror att han kommer att kunna samarbeta med president Biden. Biden är enligt Putin radikalt annorlunda än Donald Trump, eftersom Biden till skillnad från Trump är en karriärpolitiker som tillbringat så gott som hela sitt vuxna liv i politiken. 

– Det har sina fördelar och nackdelar. Men den nuvarande presidenten kommer inte att fatta några impulsiva beslut, säger Putin till NBC. 

Putin säger ändå att han fortfarande tycker att Donald Trump är begåvad och extraordinär.  

– Annars skulle han inte ha blivit president. Han är en färgrann person, endera gillar du honom eller så inte. Men han var inte del av det amerikanska etablissemanget. Han hade inte varit en del av politiken på den högsta nivån tidigare.

Putin och Biden möts på onsdag

I intervjun fick Putin också frågan om han är en mördare, vilket bland annat president Biden sagt att han är. Putin sa att han är van vid liknande anklagelser.

– Det är inte något som oroar mig överhuvudtaget, säger Putin.

Vladimir Putin och Joe Biden möts på onsdag i Genève.

Vita huset har uppgett att Biden tänker ta upp bland annat cyberattacker från Ryssland mot USA, läget i Ukraina och Belarus och behandlingen av oppositionen i Ryssland.