Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Maria Frände: Bloggalan har fått lite väl mycket kritik

Uppdaterad 01.06.2016 14:16.
Maria Frände
Bildtext Maria Frände säger att hon har lärt sig mycket av att ordna bloggalan.

Bloggalan har kritiserats för nomineringskategorierna, ”nomineringsfisket” och det faktum att endast kvinnor är nominerade. Arrangören Maria Frände tycker att det skrivits för mycket negativt.

Galan har fått lite väl mycket kritik på sociala medier och det märks att de som kritiserat inte riktigt tänkt efter före de har kommenterat. Det säger Maria Frände som driver bloggen Tidstjuven som och är en av de som arrangerar Galan.

- Man måste komma ihåg att vi gör allt på vår fritid och helt gratis.

Ida-Marie Jungell som också ligger bakom evenemanget Galan har publicerat ett inlägg på sin blogg Ziio, där hon skriver om hur hon inte ville scrolla igenom Facebook eller läsa så många bloggar på grund av allt negativt som har skrivits.

”Inget fel med att vilja bli nominerad”

En av de grejer som många haft åsikter om är ”nomineringsfisket”. "Nomineringsfiske" betyder att man på sin blogg skriver ut att man vill bli nominerad och varför man vill bli det.

De flesta tycker att det är okej att be sina läsare att rösta på en men det finns också dem som tycker att det man inte borde göra det. Frände tycker att det är en självklarhet att man får be sina läsare att rösta på ens blogg, speciellt om man själv vet att man lagt ner mycket tid på den.

- Läsarna kanske inte vet om att det ordnas en Gala så då kan det ju vara bra att man skriver ett inlägg om det.

Bara kvinnor som blivit nominerade

När man scrollar igenom Finlandssvenska bloggares Facebooksida så ser man tydligt att majoriteten av bloggarna drivs av kvinnor.

- Intresset för att blogga är större hos kvinnor och just därför är det ju också mest kvinnor som blivit nominerade, säger Frände.

Frände hoppas på en bra stämning efter Galan

Efter Galan hoppas man såklart att stämningen i bloggvärlden kommer att vara positiv och att så många som möjligt kommer att uppskatta den. Galans grundtanke är att förena alla finlandssvenska bloggare och att ge möjligheten att få träffas i verkligheten och inte bara via bloggarna på internet. Men andra intresserade som inte bloggar är också välkomna.

Galan kommer att hållas i Vasas stadshus lördagen den 21 november.

- Vi hoppas att Galan kommer att lysa upp mörka november.

Gala igen år 2016?

- Om Galan blir lyckad så kommer vi nog att ordna en igen nästa år, säger Frände.

Hon tycker att det varit väldigt mycket jobb med Galan men om det blir en ny nästa år så kommer den att vara lättare att ordna.

- Vi har lärt oss väldigt mycket!

Nellie Fors, Vasa övningsskolas gymnasium
Den här texten är skriven av en av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.