Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

700 kommunalvalskandidater uppger att de blivit utsatta för trakasserier, hot och andra former av valpåverkan

Från 2021
En riven valreklamsaffisch.
Bildtext Rivna valreklamsaffischer i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Nästan 700 kandidater i kommunalvalet uppger att de blivit mål för olika former av valpåverkan, visar Yles enkät.

Enligt Kommunförbundets undersökning anser hälften av de kommunala beslutsfattarna att trakasserier påverkat deras vilja att ställa upp för omval.

Också kommunalvalskandidater som Svenska Yle talat med vittnar om att trakasserier och hotfullt beteende är vardag ute på valfältet.

Oron är inte ogrundad, visar Yles enkät. I den uppger kommunalvalskandidater att de har utsatts för kränkningar och svartmålning. Flera kandidater berättar om klotter på valaffischer, och en del uppger att deras bilar har klottrats. Ibland har till och med hot om våld funnits med i bilden.

Flera kvinnliga kandidater uppger att de utsatts för sexuella trakasserier, både på nätet och ansikte mot ansikte. Vanligen kommer ofredandena från personer som kandidaterna inte känner sedan tidigare.

Yles enkät skickades till alla riksdagspartiers kontor, till partiernas regionala och lokalavdelningar eller till partiernas kontaktpersoner. Därutöver skickades enkäten till också till det yngsta registrerade partiet, Kristallpartiet.

Yle fick 1 800 svar från tretton olika partier. 35 600 personer är uppställda i årets kommunalval, vilket betyder att omkring fem procent av alla kandidater svarade på enkäten. Det är alltså ett litet urval, men ger en bild av trakasserier som kandidater utsätts för.

Valpåverkan vanligare

Enligt Skyddspolisen har valpåverkan blivit vanligare på nätet under de senaste åren.

"Under de senaste åren har personer som ställt upp i val och andra politiska aktörer blivit utsatta för hot och osakliga kommentarer till exempel på nätet i större utsträckning än tidigare", skriver Aishi Zidan på Skyddspolisen till Yle Uutiset via e-post.

En av Skyddspolisens uppgifter är att trygga demokratin.

Skyddspolisen har ändå ingen information om några konkreta och organiserade hot mot kandidater eller partier.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel 700 kuntavaaliehdokasta kertoo Ylelle joutuneensa vaalihäirinnän kohteeksi – kokeneet vandalismia, pilkkaamista ja seksuaalista häirintää. Översättningen är gjord av Sara Sundman.

Diskussion om artikeln