Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Festivalarrangörer tror på sommaren nu då coronaläget lättat

Uppdaterad 12.06.2021 11:48.
vaasa festival
Bildtext Arkivbild från Vaasa Festival 2020.

Trots att många festivaler har inhiberats den här sommaren på grund av coronapandemin, ordnas det ändå en handfull evenemang med närmast inhemska artister. Och biljetterna går åt som smör.

Som det nu ser ut ordnas åtminstone festivalerna Himos Juhannus (Jämsä), Tammerfest (Tammerfors), Weekend (Helsingfors) och Qstock (Uleåborg).

Många utländska artister uteblir

Finlands största festivalarrangör, Nelonen Media Live, brukar ordna 14 festivaler per år, men nu faller tre bort, bland dem Rockfest i Hyvinge. Enligt marknadsföringschef Matti Markkola har man tvingats ställa in festivaler som brukar ha ett stort inslag av utländska artister.

– Utländska artister turnerar inte i sommar. Därför har vi fattat beslut om att skjuta upp en del festivaler till nästa år. Det är inhemska artister som står på scen på våra evenemang i sommar,, säger Markkola.

Weekend-festivalen som ordnas i Helsingfors i början av augusti för ändå förhandlingar med utländska artister, berättar informatören Tomi Lindblom.

– Vår publik är van att se utländska band på scen. Det räcker inte för oss med enbart inhemska artister, säger Lindblom.

Bo Kaspers Orkester till Vasa

I maj kom beskedet att Vaasa Festival lyckats engagera svenska Bo Kaspers Orkester till sommarens festivalhelg. Vaasa Festival arrangeras i år 5-7 augusti.

Tidigare hade Tomas Ledin bokats för festivalen men han inhiberade sin sommarturné helt och hållet. Ledin skulle ha uppträtt på Vaasa festival fredagen den 5 augusti. Den som redan har köpt biljett till fredagen får kostnadsfritt biljetten ändrad till att gälla Ledins konsert i Vasa 2022, meddelar arrangören.

Vaasa festival ordnas i Inre hamnen i Vasa. Övriga artister som ska uppträda under tredagarsfestivalen är bland andra J. Karjalainen, KAJ och Bonnie Tyler.

Veneitä Vaasa Festivalin aikaan väylällä
Bildtext Vaasa Festival ordnas i Inre hamnen 5-7 augusti.

Biljettförsäljningen går bra

Markkola på Nelonen Media Live säger att biljettförsäljningen har kommit väl igång.

– Kuopiorock i slutet av juli kommer att bli slutsåld. Samma gäller sannolikt Suomipop Jyväskylä och schlagerfestivalerna Iskelmä Festivaali som ordnas i Himos och i Björneborg i juli.

Det är det förbättrade coronaläget som har fått folk att köpa biljetter, säger Markkola.

Arrangörerna samarbetar med myndigheterna för att göra festivalerna coronasäkra. Deltagarantalet har delvis begränsats så att publiken kan hålla trygga avstånd till varandra. Man försöker också minimera köandet.

Sysselsätter tusentals

Festivalerna sysselsätter tusentals människor varje sommar. Det handlar om arrangörernas egna anställda men också hundratals underleverantörer som bygger scener, sköter städning och catering.

De olika banden har också egna scenarbetare – så kallade "roddare".

Vidare innebär festivaler ett uppsving för lokala hotell, restauranger och taxibolag då orten under en sommarhelg får många besökare.

Många festivaler har ställts in

I våras duggade beskeden om inställda festivaler tätt. I början av maj blev det klart att Pori Jazz ställs in. I april fick vi veta att sommarens Ruisrock inhiberas. Festivalen ordnas nästa gång i juli 2022. Provinssi, Tuska och Ilosaarirock inhiberas likaså i sommar.

Också i fjol drabbades festivalerna under coronaepidemins första sommar.