Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Knölval fångade in en fiskare i sitt gap – och spottade ut honom

Från 2021
Den här knölvalen fotograferades utanför kusten i södra Brasilien i juli 2018.
Bildtext Den här knölvalen fotograferades utanför kusten i södra Brasilien i juli 2018.

Hummerfiskaren Michael Packard har nu en historia att berätta för sina barnbarn. När han dök efter hummer i vattnen utanför Cape Cod i Massachusetts på fredagen kände han plötsligt en stöt och så blev det mörkt. Sedan insåg han att han var i ett valgap.

– Jag trodde inte att det var möjligt, men sedan insåg jag att det här inte kan vara någonting annat. Jag är inne i valens mun, berättade hummerfiskaren Michael Packard bland annat för den Fox-anknutna kanalen Boston25.

Packard, 56, är hummerfiskare och dök efter hummer på ungefär 14 meters djup, i vattnen utanför Provincetown på Cape Cod, när det hände. Han kände en stor stöt och så blev det helt mörkt. Först trodde han att han anfallits av en haj, men han insåg att han inte kände några tänder eller någon smärta.

För Boston25 berättar han att han dykt i 40 år och att han då förstod att det inte kunde vara något annat än att han faktiskt hade "blivit äten av en val".

Tänkte på sina söner

I Cape Cod Times berättar Packard hur han trodde att han skulle dö och att han inte skulle lyckas ta sig ut ur valgapet. Han hann också tänka på sina tonårssöner.

Men han blev inte uppäten och enligt experter skulle knölvalen inte heller ha klarat av att svälja mannen. I stället spottade valen ut Packard efter 30-40 sekunder, uppskattar Packard själv. Som professionell dykare var han förstås också försedd med lufttuber.

Packards kollega Josiah Mayo fanns ombord på en fiskebåt, medan Packard dök. Enligt Cape Cod Times bekräftade Mayo att han såg hur det sprutade vatten ut ur valen när den kom upp till ytan och Packard sköts ut i havet.

Fick lämna sjukhuset samma dag

Mayo plockade upp honom och förde honom i land och därefter fördes Packard till sjukhuset i Cape Cod.

Han var rejält mörbultad, men hade inga brutna ben, bara blånader, och kunde lämna sjukhuset redan samma dag.

Cape Cod Times har också intervjuat Jooke Robins som leder ett institut i Provincetown som studerar just knölvalar. Hon tror på Packards historia.

Enligt Robins måste det här ha varit ett misstag av knölvalen, som öppnar sitt stora gap och inte ser så mycket då den störtar fram för att fånga fisk.

Robins påpekar att också om knölvalen inte är ett aggressivt djur, speciellt inte mot människor, så finns det all anledning att vara uppmärksam och hålla avstånd till valar.

Källor: AP, Boston25, Cape Cod Times, BBC

Diskussion om artikeln