Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

G7-toppmötet: Biden vill skapa en västlig allians mot Kina

USA:s president Joe Biden och andra G7- och EU-ledare promenerade upp från stranden i Carbis Bay efter att de fotograferats där på fredagen.
Bildtext USA:s president Joe Biden och andra G7- och EU-ledare promenerade upp från stranden i Carbis Bay efter att de fotograferats där på fredagen.

På G7-ledarnas möte i Cornwall på lördagen väntas USA:s president Joe Biden initiera ett västligt infrastrukturprojekt som kunde tävla med de kinesiska infrastruktursatsningarna i utvecklingsländer. Dessutom väntas G7-ledarna enas om en ny hälsopakt för att förhindra att kommande pandemier ska få samma förödande följder som coronakrisen har fått.

På lördag eftermiddag fortsätter G7-ledarnas möte i brittiska Cornwall. USA vill att lördagen ska handla möjligast långt om Kina och hur G7 och dess allierade ska kunna utmana Kinas växande militära och ekonomiska inflytande i världen.

Det pågående kinesiska infrastrukturprojektet, den "nya sidenvägen" som också kallas för "Belt and Road Iniative" eller BRI, har beskrivits som världshistoriens största infrastrukturprojekt. Nätverket av vägar, järnvägar, flygplatser, dammar och hamnar i Asien, Europa och Afrika marknadsförs av Kina som ett utvecklingsprojekt, men väntas också öka Kinas makt.

På lördagen väntas Biden presentera ett infrastrukturprojekt som ska kunna konkurrera med BRI i utvecklingsländer. Anonyma medarbetare till Biden som intervjuats av bland andra nyhetsbyrån Reuters och BBC, beskriver initiativet som ett "Bygg upp bättre"-initiativ för världen efter covidkrisen. "Bygg upp bättre" kallas också den satsning som Biden initierat för att återuppbygga USA.

Biden vill se G7-kollegerna rikta skarp kritik mot Kina

– Fram tills nu har vi inte erbjudit ett positivt alternativ som skulle reflektera våra värderingar, säger den anonyma Biden-medarbetaren till Reuters.

Biden vill också att G7-mötet i sin slutdeklaration ska rikta skarp kritik mot Kina och att G7-länderna ska vidta konkreta åtgärder mot kinesiska människorättsbrott som exempelvis tvångsarbete.

Aktivister från hjälporganisationen Oxfam demonstrerade på en strand i Cornwall på lördagen, utklädda till G7-ledarna.
Bildtext Aktivister från hjälporganisationen Oxfam demonstrerade på en strand i Cornwall på lördagen, utklädda till G7-ledarna.

En "hälsopakt" ska förebygga framtida förödande pandemier

På lördagen väntas G7-ledarna enas om en sorts "hälsopakt", den så kallade Carbis Bay-deklarationen. Där är syftet att försöka förhindra framtida pandemier, eller åtminstone att epidemier ska få så förödande följder som coronapandemin har fått.

I deklarationen finns en uttalad ambition att det ska ta högst 100 dagar att utveckla och godkänna vaccin och att utveckla behandlingar för framtida virus jämförbara med covid-19. Det uppger nyhetsbyrån AFP, utan att specificera hur det ska gå till.

Enligt utkastet till "hälsopakten" så måste världen också bli bättre på att spåra olika virusvarianter. Dessutom bör Världshälsoorganisationen WHO, enligt G7-ledarna, reformeras så att organisationen står starkare inför framtida utmaningar.

Också vad gäller den här deklarationen så väntas en udd riktas mot Kina. De västliga stormaktsledarna väntas kräva en ny, oberoende utredning av coronavirusets ursprung. Det skulle innebära att den så kallade "labbteorin" också utreds grundligt. Det vill säga misstankarna om att covid-19 spreds från Wuhans virusinstitut.

Källor: Reuters, AFP, SR, BBC, TT

Diskussion om artikeln