Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unga afghaner dömdes till tio års fängelse för bränder i flyktingläger på Lesbos

Från 2021
Efter en brand i flyktinglägret i Moria på Lesbos.
Bildtext Efter bränderna i flyktinglägret Moria på ön Lesbos i september 2020.
Bild: EPA/STRATIS BALASKAS

Fyra unga afghaner har dömts till långa fängelsestraff för bränder som förstörde Europas största flyktingläger på ön Lesbos i september i fjol. Lägret Moria var avsett för flyktingar och migranter som anlände under flyktingkrisen hösten 2015. Lägret fick stark kritik för sina undermåliga förhållanden.

En grekisk domstol dömde i dag fyra afghanska asylsökande till tio års fängelse var.

Över 10 000 migranter och flyktingar bodde i det ökända lägret Moria på den grekiska ön Lesbos innan två bränder i september 2020 ledde till att det förstördes helt. Ingen omkom i bränderna.

Försvarsadvokaterna hävdar att de afghanska pojkarna inte har fått en rättvis rättegång. Enligt advokaterna finns det dokument som visar att tre av pojkarna var under 18 år gamla då de greps, men att de inte har definierats som minderåriga.

I mars dömdes två andra afghanska ynglingar till fem års fängelse på grund av bränderna.

Åtalet byggde till stor del på att en annan afghansk asylsökande hade pekat ut de här sex personerna. Enligt försvaret har dock den personen inte varit närvarande vid rättegången. Enligt försvaret var också etniska konflikter inblandade.

Lägret Moria blev överbelastat – och förhållandena outhärdliga

Lägret Moria – som byggdes 2013 och avsett för 3 000 personer – blev överbelastat 2015 i samband med den stora flyktingvågen då människor kom i små båtar över från Turkiet.

Moria blev ett hem för asylsökande från Mellanöstern, Afrika och södra Asien. Förhållandena i lägret blev snabbt outhärdliga med undermåliga sanitetsanläggningar och våldsamheter.

De båda bränderna bröt ut den 8 och 9 september då situationen hade förvärrats ytterligare på grund av coronapandemin.

Nyhetsbyrån AFP hänvisar till ögonvittnen som talar om bråk som brutit ut då 200 migranter hade vägrat att försätta sig i karantän efter att ha testat positivt eller ha kommit i kontakt med smittade personer.

Tält i Kara Tepe-flyktinglägret
Bildtext Tält i det nya interneringslägret på Lesbos i december 2020.
Bild: imago images/ANE Edition/ All Over Press

Sov under bar himmel efter bränderna

Ungefär 13 000 asylsökande – bland dem barnfamiljer, gravida kvinnor, personer med funktionsstörningar och gamla människor – blev tvungna att sova under bar himmel en tid efter att lägret hade förstörts.

Ett nytt interneringsläger för cirka 6 000 personer byggdes upp på Lesbos efter bränderna.

EU har distribuerat pengar för byggandet av ett nytt permanent läger på Lesbos och andra läger på öarna Chios, Samos, Kos och Leros.

För tillfället bor det ungefär 10 000 asylsökande på de här fem öarna i Egeiska havet. De flesta av dem hoppas på att kunna ta sig vidare till något annat EU-land.

Källa: AFP