Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jobbade som badvakt då Wales gjorde EM-succé 2016 – nu räddade Kieffer Moore walesisk poäng i premiären

Från 2021
Uppdaterad 12.06.2021 18:38.
Programmet är inte längre tillgängligt

Schweiz höll i bollen, men nådde bara ett kryss mot Wales i lördagens första EM-match. Wales kvitteringsmål gjordes av Kieffer Moore – som gjort en annorlunda resa till rampljuset.

Wales offensiva namn som Bale (Tottenham), James (Manchester United) och Ramsey (Juventus) är bekanta för de flesta.

Men i dagens EM-premiär huserade också Kieffer Moore på topp för laget. Den reslige anfallaren har arbetat sig upp i det engelska seriesystemet och pangade under den gångna säsongen in fullträffar för Cardiff i Championship.

Och det var just Moore som blev hjälte för Wales i premiärmatchen mot Schweiz.

Det var Schweiz som dominerade bollinnehavet i matchen, och fick utdelning då Breel Embolo nickade in 1–0 i början på andra halvlek.

Badvakt då Wales skrällde senast

28-årige Moore, som blev ordinarie i landslaget först i fjol, hade en vass nickchans redan i första halvlek. Med en dryg kvart kvar av matchen förvaltade doldisen ett nytt nickläge och kvitterade matchen.

– En i det närmaste perfekt skravning, Joe Morrells lyftning har en perfekt fart och Moore behöver bara styra bollen förbi en chanslös Yann Sommer, sa kommentatorn Jonas Lindholm i sändningen.

Kieffer Moore firar mål.
Bildtext Kieffer Moore blev Wales hjälte.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Wales stod för en dunderskräll i EM 2016 då man nådde semifinal. På den tiden var Moore, som också nätade mot Finland i höstas, verkligen inte landslagsaktuell.

– Under förra EM var jag på semester i USA och såg matcherna från en poolbar. På den tiden jobbade jag som badvakt och träningsinstruktör – jag nappade på alla jobb jag fick, har anfallaren avslöjat för Uefa enligt NRK.

– Det har inte varit lätt, att säga något annat vore en lögn.

Schweiz fick in en boll på slutet, då Mario Gavranovic i den 85:e minuten fått till en volleyspark. Gavranovic, som byttes in minuten tidigare, var ändå i offside.

Italien toppar grupp A med tre poäng efter första omgången. Schweiz och Wales fick en poäng var för öppningsmatchen, medan Turkiet är jumbo.

Resultat, grupp A, Baku:

Wales–Schweiz 1–1 (0–0)

49' Breel Embolo 0–1

74' Kieffer Moore 1–1

Vi beklagar störningarna i sändningens ljud.

Diskussion om artikeln