Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands EM-debut blev oförglömlig på många sätt – skrällslog Danmark efter Hradeckys straffräddning

Från 2021
Uppdaterad 13.06.2021 10:08.
Programmet är inte längre tillgängligt
Finland vinner över Danmark i EM-premiären med 1–0 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Att den finländska EM-premiären skulle bli känslosam var ingen överraskning. Det var ändå dramatiken som uppstod då Christian Eriksen föll ihop livlös som satte prägel på lördagskvällen. Efter att ha pratat med Eriksen valde de danska spelarna att fortsätta spela. Då förvaltade Finland sin enda egentliga chans, medan Danmark kammade noll.

Trots en hel del dansk press hade Finland hållit tätt och premiärmatchen närmade sig paus i mållös ställning.

Men med några minuter kvar blev fotbollen plötsligt sekundär. Christian Eriksen kollapsade och fick hjärt- och lungräddning på planen i en kvart.

Läs mer om de otäcka scenerna här.

Matchen var sedan avbruten i över en och en halv timme, men när uppgifterna om att Eriksen var vaken vid sjukhuset blev det aktuellt att fortsätta. Under uppehållet skanderade de finländska och danska supportrarna Christian Eriksens namn tillsammans.

Programmet är inte längre tillgängligt
Åskådarna ropar Christian Eriksen när lagen återvänder - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Enligt uppgifter till danska rundradiobolaget DR talade Christian Eriksen med spelarna från sjukhuset. Matchen återupptogs på begäran av båda lagen.

När det danska laget återvände till planen fick man applåder av sina finska motståndare.

– Jag har i kväll upplevt något av det hemskaste jag sett på en fotbollsplan, men också något av det vackraste då de finländska spelarna applåderade när de danska spelarna kom in på plan, konstaterade Yle Sportens expert Jani Lyyski.

Programmet är inte längre tillgängligt

Finländskt skrällmål

Före kollapsen hade Finland inlett riktigt piggt och fick till ett litet tryck i danska ändan under de första minuterna. Men Danmark pressade högt och hade snabbt tagit över kommandot.

Danmark höll i bollen och fick en del hörnor, men inte särskilt farliga chanser. De finska fotbollsherrarna lyckades däremot varken skjuta mot eller förbi Kasper Schmeichels mål i den första halvleken.

När matchen återupptogs kom Finland igång efter en trög start.

Efter en timmes spel var det bara bortafansen som jublade på Parken. Finland fick till sitt mest kontrollerade anfall för dagen – och plötsligt hade Joel Pohjanpalo dyknickat in Jere Uronens inlägg.

– Vi visste att vi inte skulle få många chanser. Det var en fin boll av Jere och och jag kunde nicka mellan motståndarna, sa Pohjanpalo till Yle.

– Den första reaktionen var självklart att fira, men sen kom jag snabbt ihåg det som hände och insåg att det inte spelar någon roll.

Se matchens huvudhändelser genom att klicka på artikelns huvudbild!

Joel Pohjanpalo nickar in mål.
Bildtext Joel Pohjanpalo överraskade Kasper Schmeichel med en nick.
Bild: EPA

Hradecky tog straff

Danmark började trycka på frenetiskt, men Finland uppträdde rätt onervöst.

Med dryga kvarten kvar fastnade ändå Yussuf Puolsens fot under Paulus Arajuuri, och domaren pekade på straffpunkten.

– Absolut ingen straff, tyckte Yle Sportens expert Jani Lyyski.

Men straff blev det. Och då tog Lukas Hradecky för sig.

I Eriksens frånvaro fick Pierre-Emile Højbjerg skjuta. Hans straff var rätt tam och Hradecky hoppade åt rätt håll – och gjorde en vacker räddning.

Finländare firar Hradeckys straffräddning.
Bildtext Lukas Hradecky bar upp laget med en straffräddning.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Danmark har setts som en svart häst i turneringen och de finländska EM-debutanterna skulle vara en munsbit i gruppspelet för danskarna.

Värdlaget fick nämligen inte till någon värst mäktig slutforcering. Yussuf Poulsen fick dock ett öppet läge efter att Hradecky missat ett inlägg, men Daniel O'Shaughnessy hann träffa bollen före den danska anfallaren.

"Enda som spelar någon roll att Eriksen mår bra"

Danskarna skickade många bollar mot straffområdet, men där var det finländarna som regerade. Finlands första mästerskapsmatch på 110 år slutade lyckligt, men med tanke på vad som hänt tidigare i matchen var de finska glädjescenerna inte alltför vilda.

– Just nu är det enda som spelar någon roll att Christian Eriksen mår bra. Mer än så kan man inte säga. Vi fick höra att allt såg bra ut, att han var på sjukhus och mådde förhållandevis bra, kommenterade Pohjanpalo.

Att Finland vann i kväll är ändå en megaknall.

– Finland hade inte vunnit på sex matcher då man kom hit och man hade också osäkerhet kring skador och spelare som lirat lite, påminde Yle Sportens kommentator Christoffer Herberts.

– I dag är det egentligen perfekt från första spelare till sista, det finns inget att klaga på. Det är fullständigt osannolikt att Finland har tre poäng efter första omgången.

Finland möter Ryssland i S:t Petersburg på onsdag.

Resultat, grupp B:

Köpenhamn:

Danmark–Finland 0–1 (0–0)

60' Joel Pohjanpalo 0–1

74' Pierre-Emile Höjbjerg missad straff.

Danmark: Kasper Schmeichel; Daniel Wass (76. Jens Stryger), Simon Kjär (c) (63. Jannik Vestergaard), Andreas Christensen, Joakim Mähle; Thomas Delaney (76. Andreas Cornelius), Christian Eriksen (43. Mathias Jensen), Pierre-Emile Höjbjerg; Yussuf Poulsen, Jonas Wind (63. Andreas Skov Olsen), Martin Braithwaite.

Finland: Lukas Hradecky; Jukka Raitala (90. Leo Väisänen), Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Daniel O'Shaughnessy, Jere Uronen; Glen Kamara, Tim Sparv (c) (v) (77. Rasmus Schüller), Robin Lod (v); Teemu Pukki (77. Joni Kauko), Joel Pohjanpalo (84. Marcus Forss)

S:t Petersburg:

22.00 Belgien–Ryssland

Artikeln uppdaterad söndagen den 13 juni klockan 10.08 med en korrigering av ingressen.