Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-slutspelets semifinaler: Fyra lagmaskiner kvar i leken när divisionerna äntligen "blandas" – här är utgångslägena, de avgörande faktorerna och tippningarna

Från 2021
Leo Komarov åker runt på isen.
Bildtext Efter att ha besegrat Boston ställs Leo Komarovs New York Islanders mot Tampa Bay.
Bild: Jeanine Leech/Icon Sportswire/All Over Press

Så är det bara fyra lag kvar. Ingen av grundseriens divisionsvinnare finns kvar i semifinalskedet, däremot två fyror – New York Islanders och Montreal Canadiens. I semifinalerna ställs lagen mot varandra på basis av poäng i grundserien. Därmed blir det Vegas (82 poäng) mot Montreal (59) och Tampa Bay (75) mot New York Islanders (71).

För första gången på hela säsongen får lag spela mot motståndare från andra divisioner. Lagen rankas nu enligt poäng i grundserien. Ettan mot fyran, tvåan mot trean.

Alla omgångar i Stanley Cup-slutspelet avgörs enligt bäst av sju.

Tampa Bay Lightning (2:a) – New York Islanders (3:a)

Första matchen: söndagen den 13 juni klockan 22.00 finsk tid

Lagen möttes i slutspelet 2020. Då slog Tampa ut Islanders med 4–2 i konferensfinalen, som i år motsvaras av semifinalen.

Utgångsläge: De regerande mästarna Tampa Bay har varit kliniskt effektiva i powerplay så här långt i slutspelet. I spel med fem mot fem höll både Florida och Carolina jämna steg med Lightning, men när dörren till utvisningsbåset öppnades för Panthers eller Hurricanes betydde det i regel mål för "Bolts".

Islanders har i sin tur helt enkelt malt ner såväl Pittsburgh som Boston med sin fyracylinders aldrig pausande maskin. Inget lag är lika inkört i sitt sätt att spela ishockey som coachgurun Barry Trotzs Islanders och frågan är om något gäng är lika tryggt i sin identitet? Absolut inget rubbar "Isles".

Barry Trotz coachar sitt lag i avbytarbåset.
Bildtext Många tycker att Barry Trotz är NHL:s bästa tränare.
Bild: Rich Graessle/Icon Sportswire/All Over Press

Spelare för spelare har Lightning mer toppkvalitet i truppen än Islanders. Den nuvarande upplagan av "Bolts" blir inte heller tvåa mot knappt någon när det gäller att spela på yttersta gränsen för vad som är tillåtet och att aldrig ge efter i närkamper eller gruff. Islanders är ändå minst lika tufft.

Vad avgör: Islanders var det minst utvisade laget i NHL:s grundserie och vet hur man spelar hårt utan att nöta utvisningsbänk. Om Tampa inte kan lita på att avgöra i powerplay måste man vara bättre i fem mot fem. I så fall tar laget som är starkare och vassare framför målen och i målet hem segern.

Tippning: Andrej Vasilevskij, Victor Hedman, Nikita Kutjerov, Brayden Point och Steven Stamkos ska bidra med spetskompetensen som fäller avgörandet. Tampa till final med 4–2 igen.

Vegas Golden Knights (1:a) – Montreal Canadiens (4:a)

Första matchen: tisdagen den 15 juni klockan 04.00 finsk tid

Vegas och Montreal har aldrig mötts i playoff.

Utgångsläge: Det här kan väl bara sluta på ett sätt? Vegas hade lika många poäng som tabellettan Colorado i grundserien, medan Montreal spelade ihop minst poäng av samtliga 16 slutspelslag. Det i den klart sämsta av de fyra divisionerna. Golden Knights är mer än skyhög favorit.

För den här upplagan av Canadiens var det inofficiella kanadensiska mästerskapet både startskottet på en bättre tid med nya unga spelmässiga ledare och en helt enorm seger i sig. Montreal förnedrade hatade Toronto och kan nu kalla sig "Kings of the North".

Joel Armia, Jesperi Kotkaniemi och Tyler Toffoli firar ett mål i slutspelsserien mot Toronto.
Bildtext Joel Armia, Jesperi Kotkaniemi och Tyler Toffoli firar ett mål i serien mot Toronto där Montreal vände ett 1–3-underläge till en 4–3-seger i matcher.
Bild: Julian Avram/Icon Sportswire/All Over Press

Montreals enda trumfkort är att laget absolut inte har någon press på sig. I semifinalserien kan man njuta av att vara bland de fyra sista lagen i playoff och spela hur djärvt som helst. För Vegas är Canadiens bara ett mellanmål som måste betas av snabbt och utan skador eller andra motgångar.

Vad avgör: Tror att jag aldrig sett ett lag spela med sådan mix av koordinerad skridskoåkning, fysisk tuffhet, snabbt passningsspel och enormt aggressiv forechecking som Vegas gjorde mot Colorado. Vegasspelarna var över allt hela tiden. Det ska "Habs" bara inte kunna svara på.

Tippning: Hit men inte längre för ”Habs”. Framför sin hemmapublik vinner Canadiens en match, men i övrigt är Vegas för starkt. Golden Knights till Stanley Cup-final med 4–1 i matchsegrar.

Diskussion om artikeln