Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Här är Yle Åbolands nya valvaka – se analyser och intervjuer från hela regionen på Yle Arenan

Uppdaterad 13.06.2021 18:15.

I kväll blir det klart vilka som får makten i de åboländska kommunerna. Följ den åboländska resultaträkningen i realtid då Yle Åboland sänder direkt från tv-studion i Åbo, med start klockan 20.00.

Webbstreamen fokuserar på resultatet i Åbo, Pargas, Kimitoön och S:t Karins och under kvällen ger kandidater och väljare runt om i Åboland sina färska kommentarer.

Via sändningens grafik kan du också hålla dig uppdaterad med hurdant partiernas understöd blir i Reso, Nådendal, Lundo, Salo och Björneborg.

Expert i studion är Åbo Akademis kommunforskare Siv Sandberg som levererar träffsäkra analyser om partiernas och de åboländska kandidaternas framgångar.

Resultatrapportering och lokala ansikten

Det är första gången Yle Åboland analyserar resultatet i kommunalvalet i form av en tv-stream på Arenan och det här ger nya möjligheter.

– Kommunalval är ju ett lokalval och det känns roligt att faktiskt kunna fokusera på det lokala så här. Det kommer också att vimla av bekanta ansikten i streamen eftersom vi har flera reportrar som rör sig runt om i Åboland under kvällen, säger Maria Nylund som är en av programledarna.

Vad kommer att bli spännande i kväll?

– I Åbo blir det intressant att se hur borgmästarmodellen lockar väljare till valurnorna. Samlingspartiet har ju varit det största partiet i Åbo i tiotals år - kommer partiets borgmästarkandidat Minna Arve att föreslås bli ny borgmästare? En annan fråga är hur spårvagnsdiskussionen kan tänkas ha påverkat väljarbeteendet i Åbo, säger programledare Nora Engström.

– I Kimitoön och Pargas har Svenska folkpartiet traditionellt varit det största partiet, men hur blir det nu? Och hur går det för övriga partier och till exempel Fri Samverkan på Kimitoön? Svenska folkpartiet i Åbo hoppas i sin tur på ett fjärde mandat i Åbo medan Sannfinländarna också förväntar sig ett gott valresultat, säger Nylund.

Direktsändningen på Arenan startar klockan 20.00 och du hittar den genom att klicka här.

Chatta och ställ frågor

Under sändningens gång kan du också följa diskussionen eller ställa frågar via chatt – frågorna tas upp i sändningen. Chatten öppnar klockan 19.50 och hittas här.

Utöver den regionala streamen på Arenan kan du också följa den traditionella valvakan i tv på Yle Fem, som har ett mer övergripande riksperspektiv. Den åboländska webbstreamen medverkar också några gånger i Yle Fem under kvällen.