Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Alla är vinnare i dag om Christian har det bra" – efter historiska EM-segern beskriver landslaget den dramatiska kvällen i Köpenhamn

Finlands herrlandslag jublar.
Bildtext Finland fick fira i Köpenhamn.

Finlands EM-premiär blev en match som överskuggades av kampen för att rädda Christian Eriksens liv. Trots en historisk seger var det återhållsamhet som kantade de blåvita intervjuerna. ”Alla är vinnare i dag om Christian har det bra”, säger Lukas Hradecky.

Finland nådde en milstolpe i landslagshistorien när det blev en 1–0-seger i EM-debuten mot Danmark. Kvällen blev ändå präglad av den otäcka händelsen där Christian Eriksen segnade ner på planen.

Efter slutsignalen ville de finländska spelarna först och främst föra fram budskapet till Eriksen.

– Det allra viktigaste är att Christian har det bra och att han är med sina nära och kära, säger Tim Sparv.

– Alla är vinnare i dag om Christian har det bra. Allt annat är en bonus och vi tänker framför allt på honom. Vi hoppas att sjukhuspersonalen ser till att hans läge är stabilt, säger Lukas Hradecky.

Spelarna från båda lagen bestämde gemensamt att återuppta matchen. Sparv beskriver situationen som uppstod under pausen.

– Det var en mental utmaning. Det som hände var något mycket viktigare än fotboll och jag frågade de andra vad de vill. När vi fick uppgifter från sjukhuset om att Christians läge är stabilt kände vi att det är bäst att spela klart, men det var inte enkelt.

"Allt känns väldigt rörigt"

De blåvita spelarna medger att känslostormen blev total på Parken.

– En väldigt tung dag och det var en tryckt stämning i omklädningsrummet under pausen, säger Hradecky.

– Allt känns väldigt rörigt och det blev svårt att spela fotboll, men det binder också samman människor. Det märkte man med tanke på allt som hände. Vi bestämde tillsammans att vi spelar klart matchen och sättet som vi hanterade situationen på är otroligt bra, säger Paulus Arajuuri.

Markku Kanerva firar.
Bildtext Markku Kanerva sträckte armen mot luften som tecken för en skön seger.

Förbundskaptenen Markku Kanerva säger att Finland helt och hållet gav Danmark rätten att fatta beslut om matchens fortsättning.

– Det fördes flera diskussioner och det fanns olika alternativ. Vi respekterade deras beslut och Danmarks förbundskapten meddelade att hans spelare vill fortsätta. Vi var också beredda att spela i morgon. Den här händelsen skakade om oss alla.

"Fullföljde matchplanen"

I skuggan av Christian Eriksen vann Finland också en EM-match.

– Vi behöver lite tid för att ta in alltihop och reflektera. Vi försökte bara att vara redo när matchen startade igen och behöll fokus. Jag tycker att vi gjorde det bra, säger Sparv.

Finland vinner över Danmark i EM-premiären med 1–0
Finland vinner över Danmark i EM-premiären med 1–0 - Spela upp på Arenan

Joel Pohjanpalo blev segerskytt, Hradecky tog en straff och Finland spelade precis så uppoffrande som laget har gjort på vägen fram till slutspelet.

– Vi följde matchplanen fullt ut, konstaterar Hradecky.

Kanerva hyllade – än en gång – attityden, lagmoralen och arbetsinsatsen. Det defensiva arbetet bar frukt och i skymundan av allt annat så tog ju sig Finland ett stort steg närmare avancemang från gruppen.

En kväll som denna betyder det inte så mycket, men det fanns ändå ett resultat att ta med sig för landslaget.

– Vi kommer att komma ihåg den här dagen av många anledningar. Vår dröm är att gå vidare från gruppen och nu är vi lite närmare det, säger Kanerva.