Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Danmarks förbundskapten efter traumatiska EM-premiären: ”Det är helt meningslöst att prata om fotboll"

Från 2021
Kasper Hjulmand och Simon Kjær i EM.
Bildtext Kasper Hjulmand och Simon Kjær kramades om efter en match som de aldrig glömmer.
Bild: EPA

Läkarteamet på Parken räddade Christian Eriksen. Förbundskaptenen Kasper Hjulmand berättar om den dramatiska kvällen och de otäcka scenerna. "Det var en traumatisk upplevelse", säger han enligt dansk press.

Lördagen den 12 juni var tänkt att bli en dansk fotbollsfest. Det blev raka motsatsen i EM-premiären mot Finland.

Sjukvårdspersonalen på Parken räddade Christian Eriksens liv. Den danske stjärnan är på sjukhus i Köpenhamn och ska enligt omständigheterna vara i stabilt läge.

Den danske förbundskaptenen Kasper Hjulmand beskriver sina känslor efter slutsignalen till DR.

– Jag sa till killarna att det är få gånger som jag har varit stolt, men det här var ett sånt ögonblick. Hur spelarna över huvud taget kunde samla sig är en gåta för mig. De gjorde allt de kunde i en fullständigt betydelselös halvlek.

Danmark gick in i EM som en utmanare till att gå riktigt långt. Efter premiärkvällen har chanserna krympt – om det spelar någon som helst roll.

– Det är helt meningslöst att prata om fotboll. Vi ska försöka samla oss och vi hoppas att Christian har det bra. Men alla som varit i en situation där en riktigt god vän har svävat mellan liv och död förstår att det tar en tid att komma över, säger Hjulmand.

Ville få det överstökat

Ekstra Bladet skriver att Danmark var tvunget att spela klart matchen. Uefa gav inte en inställd match som ett alternativ.

– Det hade varit omöjligt för att spelarna att åka till hotellet, vara sömnlösa hela natten och sen sätta sig på bussen för att spela klart matchen på söndag. Ärligt talat handlade det om att få det överstökat. Det var det som spelarna valde tillsammans, säger Hjulmand enligt tidningen.

– Det var en traumatisk upplevelse. Det satt spelare i omklädningsrummet som var helt färdiga känslomässigt.

Den danske lagkaptenen Simon Kjær hyllades för sitt agerande. Han var snabbt framme vid Eriksen, ordnade en spelarring runt sin lagkamrat och var dessutom framme vid Eriksens fru och kramade om henne.

I andra halvlek orkade inte mittbacken längre och han blev utbytt.

– Han tvekade på att fortsätta och det gick inte. Han var djupt berörd. Jag har svårt att föreställa mig hur jag skulle ha klarat av att spela en match, säger Hjulmand.

Danmark kommer att bearbeta allt som hände de kommande dagarna. De spelar sin följande match i EM mot Belgien på torsdag.

Diskussion om artikeln