Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Räcker trepoängaren mot Danmark för en plats i åttondelen? Osannolikt men inte otänkbart

Från 2021
Uppdaterad 13.06.2021 15:27.
Lukas Hradecky omfamnar Joel Pohjanpalo.
Bildtext Segermålskytten Joel Pohjanpalo och straffräddaren Lukas Hradecky firar segern mot Danmark som kan visa sig bli guld värd.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Finlands sensationella seger mot Danmark fick stå i skuggan av de dramatiska händelserna på Parken. Från sjukhuset kom ändå optimistiska besked beträffande Christian Eriksen. Även ur ett sportsligt perspektiv var det en tung kväll för de rödvita då Finland stärkte sina EM-aktier på Danmarks bekostnad.

Finlands 1–0-seger över formstarka Danmark var en stor skräll. Sett till spelmarknadens odds förväntades Finland vinna matchen med 7–8 procents sannolikhet.

Inför turneringen betraktades Finland ha drygt 25 procents chans att få spela vidare efter gruppspelet. Aktierna stärktes plötsligt markant. Nu antyder nämligen speloddsen att Finland avancerar med 66 procents sannolikhet.

De två bästa i varje grupp går vidare till åttondelsfinal, och dessutom får fyra av sex grupptreor spela vidare. Två av tre, 67 procent, av grupptreorna avancerar alltså.

Ställningen i grupp B
LagSaldo
1. Belgien3 poäng (+3)
2. Finland3 poäng (+1)
3. Danmark0 poäng (-1)
4. Ryssland0 poäng (-3)

Vid lika poäng avgör inbördes matcher.

Kvarvarande matcher:

16 juni: Finland–Ryssland
17 juni: Danmark–Belgien

21 juni: Ryssland–Danmark
21 juni: Finland–Belgien

Vad krävs för att gå vidare som grupptrea?

För fem år sedan deltog för första gången 24 lag i EM-slutspelet och det är den bästa referensen. Finalvinnaren Portugal var den sämsta grupptrean som fick en åttondelsfinalbiljett. Portugals saldo var tre poäng och 0 i målskillnad.

Portugiserna firar Eders segermål i EM-finalförlängningen 2016.
Bildtext Portugal låg under med 1–3 mot Ungern i den sista gruppspelsmatchen, men fick med sig en poäng och tog sig med nöd och näppe vidare. I finalen mot Frankrike blev Eder stor hjälte med sitt förlängningsmål.
Bild: EPA/SRDJAN SUKI

EM-debutanten Albanien och Turkiet var med sina tre poäng och -2 i målskillnad grupptreorna som fick tacka för sig.

Innan utvidgningen år 2016 deltog 16 lag i EM-slutspelet. Då bestod turneringen av fyra grupper. Hade varannan grupptrea gått vidare hade det krävts 3–4 poäng för avancemang.

Näst bästa grupptrean i EM 2000–2012
ÅrLagSaldo
2012Kroatien4 poäng (+1)
2008Tjeckien3 poäng (-2)
2004Spanien4 poäng (0)
2002Tjeckien3 poäng (0)

Fotbolls-VM har länge bestått 32 lag – fyra lag i åtta grupper. Hade EM-konceptet applicerats på VM hade åtminstone fem av åtta grupptreor avancerat. I de flesta turrneringarna hade tre poäng och en tillräckligt bra målskillnad räckt för att gå vidare.

Femte bästa grupptrean i VM 2002–2018
2018Nigeria3 poäng (-1)
2016Elfenbenskusten3 poäng (-1)
2010Australien4 poäng (-3)
2006Polen3 poäng (-2)
2002Polen3 poäng (+2)

Om Finland slutar på tre poäng innebär det att laget förlorar matcherna mot Ryssland och Belgien. Då är målskillnaden -1 eller sämre.

Sett till hur det har gått i de tidigare EM- och VM-turneringarna torde fyra poäng så gott som säkert räcka för avancemang i EM 2020. Tre poäng kan vara tillräckligt, men det finns en uppenbar risk för att Finlands målskillnad i så fall är för dålig.

Sannolikt att Finland tar nödvändig poäng

Utifrån spelbolagens odds går det att härleda sannolikheter för hur den starkaste indikatorn, marknaden, bedömer sannolikheterna för olika utfall.

Finlands kvarvarande matcher
MatchSannolikheter (1x2)
Finland–Ryssland (onsdag)17 % - 24 % - 59 %
Finland–Belgien (måndag)7 % - 16 % - 77 %

Marknaden bedömer att Finland har 54 procents sannolikhet att ta minst en poäng i matcherna mot Ryssland och Belgien, något som i praktiken skulle garantera avancemang.

Finlands förbundskapten Markku Kanerva under matchen mot Danmark.
Bildtext Tar Finland poäng mot Ryssland kan förbundskapten Markku Kanerva räkna med en plats bland de 16 bästa.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finland kan dra en stor nytta av matchprogrammet. Om Belgien besegrar Danmark på torsdag säkrar belgarna sin plats i åttondelsfinal.

Då kommer Finland att ha en stor motivationsfördel i den sista matchen mot ett Belgien som dessutom lär vila en del av sina nyckelspelare.

Tvåan i B-gruppen ställs i åttondelsfinalen mot tvåan i A-gruppen, det vill säga Italien, Schweiz, Wales eller Turkiet.

De kvarvarande matchernas sammanlagda poängsaldo
Finlands poängSannolikhet
0 poäng46 procent
1 poäng28 procent
2 poäng4 procent
3 poäng17 procent
4 poäng4 procent
6 poäng1 procent

Även om Finland skulle kamma noll mot Ryssland och Belgien kommer laget i slutet av gruppspelet att vara med i matchen om avancemang. Finland avslutar gruppspelet mot Belgien måndagen den 21 juli.

Åttondelsfinalplatserna avgörs då de sista matcherna i grupp D, E och F spelas den 22-23 juli.

Oddskälla: Pinnacle

Diskussion om artikeln