Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frågan är hur länge åtta partier lyckas hålla ihop regeringskoalitionen i Israel

Från 2021
Uppdaterad 13.06.2021 22:45.
Firande demonstranter utanför Netanyahus resident i Jerusalem på lördag kväll.
Bildtext Firande demonstranter utanför Netanyahus residens i Jerusalem på lördag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Redan på lördag kväll firade demonstranter slutet på Benjamin Netanyahus 12 år vid makten utanför hans residens i Jerusalem och firandet fortsatte på söndagen. Den nya regeringskoalition som ska försöka styra Israel efter Netanyahu består av allt från ultranationalistiska bosättarvänner och sekulära vänsterpolitiker till arabiska islamister.

I slutet av mars hölls det fjärde valet i Israel på bara två år. Benjamin Netanyahus högerparti Likud blev största parti, men Netanyahu misslyckades med att bilda en ny regeringskoalition. Den 71-årige, korruptionsåtalade Netanyahu har styrt landet i 12 år i följd, men har blivit en allt mer polariserande kraft med åren.

Mittenpolitikern Yair Lapid och ultranationalisten Naftali Bennett lyckades skramla ihop en regeringskoalition som beskrivs som osannolikt spretig. Ledarna för de åtta regeringspartierna förenas främst av sin vilja att bli av med Netanyahu.

Yair Lapid, Naftali Bennett och Mansour Abbas (från vänster till höger) då de undertecknade koalitionsöverenskommelsen strax före nattens tidsfrist den 2 juni. Abbas leder ett av Israels arabiska partier.
Bildtext Yair Lapid, Naftali Bennett och Mansour Abbas (från vänster till höger) då de undertecknade koalitionsöverenskommelsen strax före nattens tidsfrist den 2 juni. Abbas leder ett av Israels arabiska partier.
Bild: AFP / Lehtikuva

I dag samlas knesset. Efter att den tilltänkta regeringen och dess program presenterats, får alla partier i knesset hålla ett litet anförande och efter det sker omröstningen om den nya regeringskoalitionen.

Koalitionen har möjligast tunn majoritet i knesset (61 av totalt 120 mandat). Om koalitionen får grönt ljus, som väntat, så svärs regeringen därefter in.

Netanyahu har kämpat med näbbar och klor om makten och det är oklart om han alls kommer att delta i de olika ceremonierna kring maktskiftet. Enligt exempelvis Haaretz är det också oklart när Netanyahu tänker lämna sitt residens i Jerusalem.

Koalitionen är ytterst bräcklig

I den tilltänkta regeringskoalitionen ingår alltså i första hand Yair Lapids sekulära mittenparti Yesh Atid och Naftali Bennetts lilla nationalistiska högerparti Yamina.

Enligt regeringsöverenskommelsen ska de här två partiledarna turas om på den roterande premiärministerposten. Först i tur blir Bennett och efter två år som finansminister ska Lapid och Bennett byta plats och det blir alltså Lapids tur att leda regeringen.

Det finns ändå många politiska bedömare som inte tror att Lapids tur hinner komma innan den här regeringen faller samman, för så brokig är den.

Det har hållits många demonstrationer mot den tilltänkta regeringen. Den här demonstrationen hölls i torsdags utanför knesset.
Bildtext Det har hållits många demonstrationer mot den tilltänkta regeringen. Den här demonstrationen hölls i torsdags utanför knesset.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Utom Lapids och Bennetts partier ingår där den "Blå-vita" centeralliansen under ledning av Benny Gantz, nationalistiska Israel Beiteinu under ledning av Avigdor Lieberman, de två socialdemokratiska partierna Labour och Meretz och dessutom Nya Hoppet, ett center-högerparti lett av Gideon Sa'ar.

Det mest anmärkningsvärda är ändå att också det arabisk-israeliska islamistiska partiet Raam (Förenade arablistan), lett av Mansour Abbas ska ingå i den här så kallade "förändringsalliansen". Det blir första gången som ett parti som företräder Israels arabiska minoritet också sitter med i regeringen.

Väntas koncentrera sig på inhemska reformer

Den nya regeringskoalitionen skulle alltså bestå av allt från ultranationalistiska bosättarvänner och sekulära vänsterpolitiker till arabiska islamister.

Den väntas, så långt som möjligt, undvika de mest polariserande frågorna som exempelvis relationen till palestinierna. Den här regeringen väntas försöka ta itu med mer praktiska vardagsfrågor och inhemska reformer där man kan få en majoritet av israelerna bakom sig.

Om den här regeringen nu verkligen svärs in på söndag så leder Netanyahu fortfarande knessets största parti. Han försvinner alltså ingenstans. Netanyahu väntas göra sitt yttersta för att fälla "förändringsalliansen" för att återta makten.

Bennett höger om Netanyahu

Israels tilltänkte nye premiärminister, 49-årige Bennett är alltså partiledare för det lilla högernationalistiska Yamina-partiet och han har lett flera högernationalistiska partier under de senaste åren.

Han har arbetat på Netanyahus kansli och innehaft ministerposter i Netanyahus regeringar. Själv har Bennett beskrivit sin politiska position som "höger om Netanyahu".

Bennetts amerikanska föräldrar invandrade till Israel 1967 och han växte upp i Israel, USA och Kanada.

Under sin militärtjänst tjänstgjorde han inom en av de israeliska elitenheterna som kommandosoldat. Senare grundade han ett par it-företag och blev it-miljonär.

Naftali Bennett talade i knesset den 6 juni.
Bildtext Naftali Bennett talade i knesset den 6 juni.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bennetts åsikter om konflikten med palestinierna beskrivs som radikala. Han motsätter sig en palestinsk stat och har gett sitt starka stöd till utbyggnaden av judiska bosättningar på Västbanken.

Bennett är inte ultraortodox, utan har i stället motsatt sig befrielsen från värnplikt och skattelättnader för de ultraortodoxa.

Källor: Reuters, AP, AFP, Haaretz, Yle, DN


Diskussion om artikeln