Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den dramatiska EM-premiären lockade storpublik – Yle-chef om kritiken beträffande närbilderna på Eriksen: "Ingen vill se det"

Uppdaterad 13.06.2021 12:57.
Spelarna tackar de tillresta finländska fansen för stödet på Parken.
Bildtext Spelarna tackar de tillresta finländska fansen för stödet på Parken.

Finlands EM-premiär mot Danmark blev en dramatisk och utdragen historia efter att Christian Eriksen kollapsat. I Finland var 1,4 miljoner bänkade i tv-sofforna då fotbollsmatchen plötsligt bröts.

I TV2 såg totalt 2,3 miljoner tv-tittare matchen mellan Danmark och Finland. Snittet under sändningen låg på 1,2 miljoner.

Före matchen bröts på grund av Christian Eriksens kollaps satt 1,4 miljoner framför tv:n och då matchen nästan två timmar senare återupptogs mättes tittarnas antal till 1,3 miljoner.

– Vi har väntat länge på premiären och många finländare samlades för att se matchen. Matchen fick en beklaglig vändning som ingen kunde förutspå, säger Yle Urheilus chef Joose Palonen.

– Teamet som försattes i en tuff situation berättade om händelserna på ett sätt som speglade allvaret.

På Arenan, yle.fi och via Yle-appen har 1,6 miljoner sett bilder från matchen.

"Situationen kommer att utvärderas noggrant"

Den stora snackisen var Christian Eriksens kollaps i slutet av första halvlek. Framför allt på sociala medier framförde många kritik över att det visades närbilder på en till synes livlös Eriksen.

– De dramatiska bilderna har skakat om tittare runt om i Europa. För regissören för den internationella signalen kom allt överraskande.

– Ingen vill se sådana bilder och det är viktigt att livshotande sekvenser inte visas i närbild. Alla kommer att ta lärdom av den exceptionella situationen och den kommer att utvärderas noggrant, säger Palonen.

Yle sänder samtliga EM-matcher på sina kanaler med svensk- och finskpråkiga kommentarer. Finlands nästa match spelas onsdagen den 16 juni då Ryssland står för motståndet.