Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glädjebesked från Danmark: ”Eriksen kan redan äta – ser ut att vara på bättringsvägen”

Christian Eriksen.
Bildtext Christian Eriksen i farten i matchen mot Finland.

Christian Eriksen ser ut att tillfriskna, kan det finska bollförbundets ordförande Ari Lahti berätta för Yle på söndagen. Dessutom riktar förbundsbasen en store eloge till fansen på plats på Parken.

En berg-och-dalbana av känslor, säger Ari Lahti till Yle på söndagen – och det är knappast någon som ifrågasätter bedömningen.

Det som skulle bli en historisk blåvit fotbollsfest överskuggades av en oerhört otäck incident. Chrisian Eriksen kollapsade i slutet av den första halvleken och återupplivades på gräset i över tio minuter.

Redan då Eriksen bars av plan kunde ögonvittnen på plats på Parken i Köpenhamn berätta att stjärnan var vid medvetande. Efter att Uefa meddelat att matchen mellan Finland och Danmark skulle återupptas på lördagskvällen framgick det dessutom att Eriksen talat med sina lagkamrater

Eriksen uppmanade dem att spela – och de danska spelarna respekterade hans önskan. Efter att ha hört det kunde också det finländska laget gå med på att fortsätta spela.

Matchen? Den slutade i en snarast sensationell 1–0-seger för Finland – men efteråt var det ingen som ville framhäva insatsen. Det var Eriksens hälsa som var viktigast.

– Det allra viktigaste är att Christian har det bra och att han är med sina nära och kära, sa Tim Sparv.

Spelarna fick krishjälp, Eriksen ser ut att må bättre

Det danska fotbollsförbundet DBU gick på söndagen ut med ett uttalande där de konstaterar att Eriksens tillstånd är stabilt och att han klarat av att kommunicera med sina lagkamrater. Landslaget har i sin tur fått krisstöd.

Bollförbundets ordförande Ari Lahti kan i sin tur bjuda på ytterligare glädjebesked.

– Det jag hörde av min danska kollega är att Eriksen redan kunnat äta lite leverpastej, vilket är en väldigt bra nyhet. Han är på bättringsvägen, men jag vet inte mer än så, säger Lahti till Yle Urheilu.

Lahti är inte bara lättad. Han är också stolt. Inte minst över sättet som de finländska anhängarna på plats i Köpenhamn hanterade den oerhört skrämmande incidenten.

Publiken uppmanades att stanna kvar på stadion medan Uefa och landslagen höll möte om hur och när matchen skulle återupptas – och då passade de finländska fansen på att hylla Eriksen inne på Parken.

Finländarna började ropa ”Christian!” och efter en stund svarade de danska anhängarna med ”Eriksen!”.

Åskådarna ropar Christian Eriksen när lagen återvänder
Åskådarna ropar Christian Eriksen när lagen återvänder - Spela upp på Arenan

– Det var rörande. Jag kan bara tacka de finländska fansen. De gör ett otroligt fint jobb för att främja den finländska fotbollen. Det har varit mycket sorg, mycket oro, men också stor glädje. Alldeles fantastiskt på alla sätt, säger Lahti.

– Nu vågar jag påstå att vi finns på den europeiska fotbollskartan. Inte bara tack vare fansen. Spelarna visade också stor respekt då de applåderade då de danska spelarna återvände till planen. Det här är stora ögonblick som kommer att stanna kvar länge, fortsätter han.

Finlands EM fortsätter på onsdag med gruppspelsmatchen mot Ryssland.