Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Klimatet på agendan på G7-mötets sista dag: "Kolkraften måste vara ren"

Från 2021
Uppdaterad 13.06.2021 22:14.
G7-ländernas ledare i Cornwall
Bildtext G7-ländernas ledare har diskuterat klimatet på sitt möte i Cornwall.
Bild: Copyright © 2020 BACKGRID UK

I dag avslutas G7-mötet i Cornwall. Ledarna för världens rikaste länder har bland annat enats om nya klimatmål och kommit överens om åtgärder mot kolkraft.

Inför G7-mötets sista dag kom zoologen och den legendariske naturprogramledaren David Attenborough med en förmaning till världsledarna.

– Ni står inför de viktigaste besluten i mänsklighetens historia, sa Attenborough i ett förinspelat budskap till ledarna.

– Vårt klimat värms snabbt upp. Det råder det inga tvivel om.

Under veckoslutet har ledarna för Frankrike, Kanada, Tyskland, Italien, USA, Japan och värdlandet Storbritannien i snabbt tempo avhandlat coronapandemin, ekonomisk återhämtning, infrastruktur och säkerhetsfrågor.

På mötets sista dag på söndagen har klimatet stått i fokus. G7-länderna har under dagen bland annat satt nya mål för utsläpp. Utsläppen ska i princip halveras till år 2030 jämfört med nivåerna år 2010.

Kolkraften måste vara ren

Enligt uppgifter som har läckt ut till nyhetsbyråerna har länderna vidare enats om att slopa statsstöd för fossila bränslen och att börja fasa ut kolkraft om den inte är ren. Det vill säga att kolkraftverken har teknik för att ta hand om koldioxidutsläpp.

Världsledarna har också lovat att satsa mer på klimatfinansiering och att leverera på det gamla FN-löftet om att årligen bidra med 100 miljarder dollar för att hjälpa fattiga länder att anpassa sig till klimatförändringen.

Miljöorganisationer som Greenpeace är ändå än så länge inte imponerade över G7-ländernas löften. De vill se att länderna faktiskt också hostar upp pengarna.

Senare på söndagen kommer ledarna att hålla presskonferens där de presenterar mötesresultaten.

Källor: Reuters, AFP, TT, BBC

Diskussion om artikeln