Fotbollsjournalisten Olof Lundh: Ingen kan axla Zlatans mantel
Sverige inleder sin EM-resa på måndag med en match mot Spanien i Sevilla. Fotbollsjournalisten Olof Lundh säger att vi får se ett anfallsglatt Sverige som ska ta sig ur gruppspelet.
– Vi kommer vinna! Jag tror på mitt land, det måste man göra, säger Isabella Söderström som står utanför Göteborgs konstmuseum.
Hennes kompis Kasper Johansson är inte lika självsäker, men tror på en kvartsfinal.
– Allt utöver det är en bonus, säger han.
Alla göteborgare som Svenska yle pratar med säger samma sak. Gruppspelet är bara början, laget ska längre än så.
– Såklart att det är tufft motstånd, men man måste tro på sitt land, säger studenten Karl Johansson.
Hård press på laget
Efter att sensationellt ha tagit sig till VM-kvartsfinal för tre år sedan har pressen på svenska landslagsframgångar stigit markant. Det räcker inte att ta sig ur gruppspelet, trots att laget möter hårt motstånd i form av Polen, Slovakien och Spanien, utan man ska längre än så.
– Sedan VM 2018 har man utvecklat spelet, framförallt offensiven. Åtminstone i VM var det mer traditionell Lars Lagerbäck-fotboll, lite riskminimerande och alla fick underordna sig kollektivet och spela defensivt. Laget levde på kontringar och utnyttjade misstag, säger Olof Lundh, fotbollsjournalist för TV4.
Han sitter i Trädgårdsföreningen, en park i centrala Göteborg. Det är bråda dagar för Lundh som är en del av den armé av journalister som följer landslaget tätt. Under veckan har laget laddat upp i Göteborg, där man har sin bas under EM.
– Man har nu utvecklat spelet, i perioder spelade man en bättre anfallsfotboll och framförallt har det tillkommit en del offensiva spelare under Nations League, säger Lundh och lyfter speciellt fram Alexander Isak och den nu coronadrabbade Dejan Kulusevski.
Den 21-år gamla Isak gjorde en strålande säsong i La Liga där han med sina 17 mål blev den främste svenska målgöraren i Spanien någonsin. AIK-fostrade Isak spelar i Real Sociedad och har under året blivit en nyckelspelare i det baskiska ligalaget.
Det är från Alexander Isak Sverige hoppas på mål. Men han axlar inte det ansvaret ensam.
– Robin Quaison gjorde också många mål i EM-kvalet. Men jag tror att man kan sprida de svenska målen på rätt många, säger Lundh som också lyfter upp RB Leipzigs Emil Forsberg som en potentiell matchvinnare.
Ingen är som Zlatan
För det svenska landslagets del var det här sommaren då Zlatan skulle göra mästerskapscomeback efter en paus på fem år. Men den evigt unga 39-åringen skadade sig mot slutet av en fin säsong i AC Milan i den italienska ligan och tvingas stå över.
– När han gjorde comeback så tillförde han ju något som inte fanns. Även om han är lite på nedåtgående så är det ju ändå en världsklassanfallare med attribut och egenskaper som egentligen ingen i landslaget har, säger Lundh.
Vem kan axla rollen som Zlatans ersättare?
– Det går inte att prata så eftersom han bara spelade i två VM-kvalmatcher och inte spelade i EM-kvalet och har varit borta i fem år då Sverige nått VM-kvartsfinal. Så det är egentligen ingen som ska axla hans fallna mantel, säger Lundh.
Svår grupp - men Sverige ska ta sig vidare
Sveriges grupp består av Spanien, Slovakien och Polen. Premiärmatchen mot Spanien ger en fingervisning om den svenska formen, men de är de två följande matcherna mot de östeuropeiska länderna som Sverige EM-resa definieras.
– Slovakien är ett lag som Sverige ska slå om man ska gå vidare helt enkelt. Det är ju ett landslag som är sämre än Sverige. Sedan vet vi ju i fotboll att det inte behöver betyda så mycket men det känns som att de haft en ryckig ingång till det här mästerskapet, säger Lundh.
Slovakien tog sig vidare med små marginaler under playoff och kommer troligtvis vara gruppens slagpåse.
I den sista gruppspelsmatchen möter Sverige Polen och kanske världens bästa målgörare just nu i Robert Lewandowski. Polacken stod för ofattbara 41 ligamål för sitt Bayern München i år, vilket var ett nytt rekord i Bundesligasammanhang.
– Robert Levandowski är ju otroligt vass, men Polen ger ju inte honom samma inramning som Bayern München gör, säger Lundh som menar att nyckeln till svensk framgång ligger i att kunna neutralisera Lewandowski.
Lundh jämför Lewandowski i Polen med Zlatan i Sverige. Trots att fotbollsstjärnorna dundrar in mål i klubblagen har de svårt att nå samma nivå i landslaget eftersom spelarna runt omkring dem inte håller samma klass.
– Polen har ju dessutom lite skador så att dom haltar ju in i mästerskapet. Jag tror att det finns möjligheter i den sista gruppspelsmatchen mot Polen, säger Lundh.
Hur långt kommer Sverige att gå?
– Känslan är att de kan ta en andra plats och att man i så fall möter tvåan från gruppen England, Skottland, Kroatien och Tjeckien i en åttondelsfinal. Det rimliga där känns väl Kroatien eller möjligtvis Skottland om de skulle skrälla. Och de två länderna kan Sverige slå.
Och i kvarten då?
– Sedan är det nog Frankrike i en kvartsfinal, det tror jag är för tufft. Så en kvartsfinal i EM är det jag tror men man kan ju alltid hoppas på ett Danmark 1992 och ett Grekland 2004.