Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Danska förbundskaptenen ångrar beslutet att återuppta matchen – landslagsläkaren: "Eriksen fick hjärtstopp"

Från 2021
Uppdaterad 14.06.2021 10:39.
Kasper Hjulmand instruerar avbytare.
Bildtext Kasper Hjulmand.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Christian Eriksen fick hjärtstillestånd i gårdagens match mot Finland, bekräftar Danmarks landslagsläkare. Förbundskaptenen Kasper Hjulmand tycker att det var fel att fortsätta matchen.

Hela fotbollsvärlden har med spänning följt med Christian Eriksens tillstånd, efter den dramatiska kollapsen i EM-premiären mot Finland.

På söndagen kom finländska förbundsbossen Ari Lahti med glädjebesked då han uppgav att den danska stjärnan är på bättringsvägen och att han har kunnat äta.

Senare på söndagseftermiddagen höll Danmark presskonferens. Förbundskapten Kasper Hjulmand konstaterar att han var lättad över att ha sett ett leende på Eriksens läppar i dag.

– Det är typiskt Christian att bry sig om alla andra. Han mindes inte mycket av situationen, utan frågade i stället hur det är med laget.

Landslaget hade ett videomöte med Eriksen.

– Att Christian var vid gott mod var en otrolig lättnad efter all ovisshet. Det är härligt att vi fått prata med honom och att han efter omständigheterna mår bra, säger danska förbundets ordförande Peter Møller.

"Han fick hjärtstillestånd"

Landslagsläkaren Morten Boesen har snackat med mittfältaren i några repriser. Han bekräftar det förbundsbasen säger.

– Hans tillstånd är fortsatt stabilt och han mår okej efter omständigheterna. Han har också haft kontakt med spelarna. Han kommer att stanna på sjukhuset för observation men testerna han tagit har sett bra ut, berättar Boesen.

Läkaren bekräftade att Eriksen fick hjärtstillestånd.

– Han var medvetslös, han fick hjärtstillestånd. Jag kan inte svara på hur nära döden han var. Jag vet inte orsaken till varför detta hände.

Danska spelare lämnar planen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Skjuter ned covid-spekulationerna

Efter dramat började det enligt nyhetsbyrån Reuters spekuleras om Eriksen blivit coronasmittad före kollapsen.

Under dagens danska presskonferens sköt man ner ryktena kraftigt och hänvisade till stjärnans klubblag Inter. Den italienska klubbens chef Giuseppe Marotta sade till Rai Sport att Eriksen inte haft covid-19 och att han inte är vaccinerad.

Enligt Inters läkare Piero Volpi ska Eriksen undersökas noggrant under de närmaste dagarna. Enligt honom har det inte funnits någonting i danskens hälsa som kunnat ha att göra med lördagens händelser.

– Inte i Inter, och inte heller i hans gamla klubb Tottenham. I Inter är testerna mycket noggranna, sa Volpi till Gazetta dello Sport.

Tränaren: "Vi borde inte ha spelat"

Dagen efter dramat harmade sig Hjulmand över att matchen sedan blev som den blev.

– Jag har dåligt samvete över att vi återvände till planen. Men matchen skulle spelas klart. Ingen av oss skulle ha kunnat hoppa på bussen, sova och sedan spela klart i dag.

Danmark fick välja mellan att spela klart på lördagskvällen eller att fortsätta klockan 12 på söndagen.

– Jag vet att situationen var svår. Så här i efterhand känns det fel att spelarna bara fick två alternativ. De var i chock.

– Spelarna visste inte ännu om de förlorat sin bästa vän. Plötsligt skulle de bestämma om de vill spela klart direkt eller nästa dag.

Danska laget samlad i ring.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

De danska spelarna fick hjälp av krispsykologer efteråt.

– Vi borde inte ha spelat. Vi borde ha tagit bussen till hotellet och kollat vad som skett nästa dag. Det var ett tufft läge för spelarna att tvingas ta beslutet. Det var fel att de hamnade i den sitsen, slår förbundskaptenen fast.

Ordförande Møller konstaterar att ingen i laget är ivrig för spel ännu, men samtidigt finns det en självsäkerhet kvar i truppen.

– Nu måste vi alla stödja våra spelare tillsammans, vi måste repa oss för att kunna slå Belgien.

Danmark tar emot Belgien på Parken på torsdag klockan 19.

– Christian är i skick, och vi har inte fallit från EM ännu, påminner Møller.

Artikeln uppdaterad: Eriksen fick hjärtstillestånd, inte hjärtinfarkt.

Diskussion om artikeln