Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

G7-ledarna avslutade sitt möte med en slutkommuniké – paret Biden åkte vidare till Windsor Castle för att dricka te med drottningen

Uppdaterad 13.06.2021 22:34.
Jill Biden, drottning Elisabeth och Joe Biden på Windsor Castle 13.6.2020
Bildtext Drottning Elisabeth tog emot Jill och Joe Biden på Windsor Castle.

G7-ländernas toppmöte som hölls under helgen på en badort i Cornwall har avslutats. Länderna sammanställde en slutkommuniké där de förbinder sig att satsa på bland annat globala vaccineringar, klimatfrågor, flickors utbildning, hjälp till fattigare länder, företagsbeskattning och ekonomiska återhämtningsåtgärder.

Ledarna för G7-gruppen som består av sju välbärgade nationer – Kanada, Frankrike, Italien, Japan, Storbritannien, Tyskland och USA – har sammanställt en slutkommuniké där länderna förbinder sig att satsa på globala vaccineringar, klimatfrågor, flickors utbildning, hjälp till fattigare länder, företagsbeskattning och ekonomiska återhämtningsåtgärder.

I den slutgiltiga överenskommelsen efter tre dagars samtal ingår också uttalanden om Kina gällande ekonomiska frågor och en uppmaning till ledarna i Peking att beakta mänskliga rättigheter i högre grad än vad som görs nu.

Världsledare i Storbritannien
Bildtext Världsledare i Storbritannien på stranden i Carbis Bay - badorten där G7-länderna höll sitt toppmöte

G7-ländernas ledare har sammanställs resultatet efter helgens toppmöte i några huvudpunkter.

  • Coronaviruset: Länderna utlovar en extra miljard vaccindoser till fattigare länder. Tillverkningskapaciteten ska öka globalt. Tidiga varningssystem ska skapas med tanke på nya pandemier. Forskning ska stödas på ett sådant sätt att man kan förkorta den tid det tar att utveckla trygga och effektiva vacciner, behandlingar och test. De här satsningarna behöver stöd från andra länder.

  • Hjälpa länder att återhämta sig ekonomiskt: G7-länderna satsar på att hjälpa länder att växa och återhämta sig via jobb och investeringar. "Det här har inte gjorts under tidigare kriser", sägs det i G7:s slutkommuniké.

  • Friare och mer rättvis handel: G7 har redan förbundit sig till att acceptera ett mer rättvist globalt beskattningssystem. G7-ledarna stöder en global minimiskatt på åtminstone 15 procent på multinationella bolag. Målet är att förhindra utnyttjandet av skatteparadis där företagare kan gömma undan vinster och kringgå beskattning. G7 säger sig hoppas på att allt fler länder ansluter sig till överenskommelsen – vilket kanske inte blir så enkelt eftersom länder vill locka till sig företag med hjälp av lägre företagsbeskattning.

  • Klimatfrågor: En "grön revolution" ska begränsa stigande temperaturer globalt. Temperaturen får stiga med högst 1,5 grader celsius. Vidare ska koldioxidutsläppen minska betydligt. Land och oceaner ska skyddas.

  • Starkare samarbete med andra länder: G7-ländernas ledare vill fördjupa partnerskapet med Afrika och ingå nya avtal som innebär att Internationella valutafonden satsar på att stöda länder "som har det allra största behovet av hjälp". Också "gröna" infrastrukturprojekt i fattigare länder ska få stöd.

  • G7:s värderingar: I kommunikén talas det om ländernas gemensamma värderingar – till exempel demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Vidare upprepas G7:s mål att se till att ytterligare 40 miljoner flickor får utbildning. G7-gruppen påpekar att covid-19 har förvärrat den ojämlikhet som funnits redan tidigare och som har lett till en utbildningskris, speciellt för flickor.

Protester mot G7-mötet i Storbritannien
Bildtext Miljöaktivister från "Extinction Rebellion" med masker föreställande G7-ledarna demonstrerar i havet utanför Carbis Bay i

"G7 misslyckades totalt med att möta dagens utmaningar"

Hjälporganisationen Oxfam anser att G7-toppmötet i Cornwall "misslyckades helt med att möta vår tids utmaningar".

– Aldrig tidigare i G7:s historia har det funnits en större klyfta mellan deras agerande och det behov som finns i världen. G7 har valt att fiffla med vacciner och fortsätta med att fördärva planeten, säger Max Lawson vid Oxfam till nyhetsbyrån AP.

Oxfam presenterar en lång lista med "misstag" där den brittiska ledaren Boris Johnson och den tyska ledaren Angela Merkel beskylls för att engagera sig mera i att beskydda läkemedelsjättarnas monopol och patent än i att skydda miljontals människor i fattiga länder från covid-19-hotet. Enligt Oxfam är löftet om en miljard vaccindoser en droppe i havet.

Världshälsoorganisationen WHO har påpekat att cirka 11 miljarder vaccindoser är den mängd som behövs om man på allvar vill få slut på pandemin på hela jordklotet. Det behövs både mera pengar och bättre logistik för att få vaccinet fram till alla människor i den fattiga delen av världen.

Organisationer som är engagerade i klimatforskning anser att G7 inte har lyckats presentera meningsfulla deltaljerade förslag och uppmanar rika länder att inte upprepa tidigare försäkranden utan i stället komma med konkreta nya finansiella stöd.

Pompa och ståt då president Joe Biden anländer till Windsor Castle 13.6.2021
Bildtext Pompa och ståt då president Joe Biden anländer till Windsor Castle 13.6.2021

Presidentparet Biden träffade drottning Elisabeth på Windsor Castle

Drottning Elisabeth tog senare i dag emot USA:s president Joe Biden och hans hustru Jill. Den 95 år gamla monarken välkomnade presidentparet på slottet Windsor Castle som utgjort hem för den kungliga familjen i närmare tusen år.

Paret Biden togs emot med pompa och ståt ute på gården där militären spelade USA:s nationalhymn.

Efter det blev Joe och Jill Biden bjudna på te inne på slottet under ett privat möte med drottningen.

Jill Biden, drottning Elisabeth och Joe Biden på Windsor Castle 13.6.2020
Bildtext Doktor Jill Biden, drottning Elisabeth och president Joe Biden lyssnar på USA:s nationalhymn utanför Windsor Castle. Efter det blev det teservering. - Jag tror inte att hon blir sårad av det – men hon påminde mig om min mamma, sa Biden innan han steg på presidentplanet Air Force One som tog honom vidare till Bryssel.

Biden reser vidare – ska träffa Natos och EU:s representanter i Bryssel samt Putin i Genève

Efter besöket på Windsor Castle reste Joe Biden vidare till Bryssel där han i morgon deltar i ett Natomöte.

På tisdag träffar han EU-ländernas representanter och på onsdag är det dags för ett möte med Rysslands president Vladimir Putin i Genève.

Joe och Jill biden kramar om varandra på flygplatsen Heathrow efter ett möte med drottning Elisabeth 13.6.2021
Bildtext Joe och Jill Biden kramar om varandra på flygplatsen Heathrow.

Källor. AP, Reuters, BBC

Artikeln uppdaterades 14.6.2021 klockan 00.11. Ett fel korrigerades: 11 miljoner vaccindoser ändrades till det rätta, det vill säga 11 miljarder doser.