Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingen feststämning i omklädningsrummet efter historiska vinsten – Tim Sparv sov sämre än på länge: "En mental utmaning att spela"

Uppdaterad 14.06.2021 13:42.
Tim Sparv ser sammanbiten ut.
Bildtext Tim Sparv.

Det var verkligen inte läge för några segerdanser efter en av de största vinsterna i finländska fotbollshistorien. "Det var knappast hälsosamt för det mentala att återuppta matchen", säger Tim Sparv.

Det viktigaste är att Christian mår bra, var de finländska spelarnas budskap efter jätteskrällen på Parken.

Ett dygn senare har fotbollsherrarna återvänt till EM-basen Repino nära S:t Petersburg.

Natten efter den oerhört dramatiska premiärmatchen var svår, medger Tim Sparv på en distanspresskonferens.

– Det var för egen del den sämsta nattsömnen på flera veckor. Jag fick nog inte många bra timmar, men det är helt naturligt efter händelserna.

– Det var tufft för alla och jag tror att vi alla hjälper varandra här. Vi i lagledningen finns där om spelarna vill snacka, säger förbundskapten Markku Kanerva.

"En mental utmaning"

Danska förbundskaptenen Kasper Hjulmand berättade på söndagen att han ångrade beslutet att återuppta matchen samma kväll. Sparv har förståelse för tankegångarna.

– Det var inte ett optimalt läge. Om jag förstått rätt så var alternativen att spela direkt eller nästa dag. Det skulle nog ha varit lika tufft i dag.

– Jag ville att vi lyssnar på vad de danska spelarna vill och stöder deras val. Alla förstår säkert att det inte efter en sån episod är naturligt att spela fotboll – det var knappast hälsosamt för psyket, funderar landslagskaptenen.

Uppgifterna om att Eriksen var vid medvetande var avgörande.

– Det var förstås en mental utmaning för oss alla att spela vidare. Det var viktigt att få de positiva nyheterna från sjukhuset, att få höra att han var okej.

– Om vi inte fått nyheterna skulle vi inte ha fortsatt spela, det är 100 procent säkert. Båda lagen ska ha beröm för att matchen kunde återupptas.

Några större segerfiranden blev det inte i gästernas omklädningsrum efteråt.

– Det gick inte alls att njuta på samma sätt. I vanliga fall skulle det ha varit musik och sjungande spelare, men den här gången var det inget sånt, berättar Sparv.

Första orden från danska spelartruppen

Från danskt håll är det bara lagledning och förbund som uttalat sig efter matchen. Nu har även den första rösten från spelartruppen hörts.

Det är anfallaren Martin Braithwaite som uttalat sig på Twitter.

– Gårdagskvällen bjöd på ett av de läskigaste ögonblicken i mitt liv. Mina tankar är med Christian, hans fru, barn och familj. Jag är tacksam för att hans tillstånd är stabilt och att han lever. Just nu är det allt som betyder något. Jag hoppas få se dig snart igen min vän, skriver dansken.