Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sandra Bergqvist klar röstmagnet i Pargas – SDP rasar och ska nu ta en funderare, säger partiaktiv

En kvinna i långt ljust hår poserar framför riksdagshuset.
Bildtext Sandra Bergqvist (SFP) var överlägsen röstmagnet i Pargas.

Det var många nöjda miner på SFP:s valvaka i Bläsnäs i Pargas på söndagskvällen. Partiet stärkte sin position och knep ett mandat till och har nu 19 mandat i fullmäktige. Det betyder att SFP fortsätter med enkel majoritet under nästa fullmäktigeperiod. 

Riksdagsledamoten Sandra Bergqvist återvänder nu till Pargaspolitiken och fick 734 personliga röster i valet. Hon var den överlägset största röstmagneten i Pargas. Bergqvist har tidigare varit styrelseordförande i Pargas under åren 2009–2012. 

– Det känns väldigt roligt att det gick så här bra för SFP. Vi hade 47 kandidater och alla har gjort ett jättebra jobb, säger Bergqvist. 

Bergqvist är riksdagsledamot och har också många andra förtroendeuppdrag. Men hon intygar att hon kommer att ha tid och engagemang för Pargaspolitiken. 

– Prioriterar man, så väljer man det man tycker om och politik är något jag tycker om. Faktum är att majoriteten av mina kollegor i riksdagen är med i kommunalpolitiken. Jag tror att det går bra också i det här fallet. 

Flera skärgårdsbor valdes in i fullmäktige

Flera politiker i skärgården var också röstmagneter, såsom Tina Axén (SFP) från Houtskär, Nina Söderlund (VF) från Nagu och Rolf Schwartz (SFP) från Iniö. Även Houtskärsbon Christer Friis (SFP) återvaldes till fullmäktige.

– Vi är åtminstone nio invalda kandidater som räknar sig till skärgårdsdelarna. Det gör att vi också framledes har en bättre möjlighet att lyfta skärgårdsfrågor på bordet, säger Friis.  

Motvind för SDP och De Gröna

Däremot gick Socialdemokraterna back och partiet tappade tre mandat, och har nu tre mandat kvar i fullmäktige. 

– Ja, inte kan man säga att det gick bra. Men jag tror att man måste ta motgångar. Vi hade det här på känn då vi har haft lite motvind. Det säger Erica Helin, SDP:s kandidat som inte blev invald. 

Orsaker till att SDP gick back kan exempelvis vara att den erfarna SDP- politikern Widar Nyberg inte ställde upp i valet och att Kyösti Kurvinen bytte parti och ställde upp för SFP, säger Helin. 

– Men vi ska slicka våra sår och har fyra år att fundera på vägen framåt. Den här gången finns det skäl för oss att granska och fundera vad Pargas socialdemokrater vill och vilken politik vi vill föra, säger Helin.  

Även De Gröna gick back och förlorade ett mandat i Pargas. Det här var en besvikelse, berättar Egon Nordström, som är en av de tre i partiet som blev invald.

– Det känns inte så bra. Vi hade tänkt oss ett bättre resultat och vi hade en bra uppställning med kandidater. 

Både Samlingspartiet och De Gröna hade många finskspråkiga kandidater, även om staden är tvåspråkig. Enligt Egon Nordström hade partiet ändå flera svenskspråkiga kandidater och därför hade partiet hoppats på fler röster. 

– Det tycks vara en tradition i Pargas att man håller fast vid att ingen annan är svensk än SFP, säger Nordström. 

Sannfinländarna fick tre mandat, Samlingspartiet ökade också väljarstödet

Sannfinländarna gjorde ett gott valresultat i Pargas och återvänder till fullmäktige med tre mandat. Partiet fick två mandat i valet 2012, men tappade sina mandat i valet 2017. 

Samlingspartiet lyckades också få ett mandat till i fullmäktige. Partiets röstmagnet blev Maria Sainio, som fick 143 personliga röster.

– Det är helt otroligt och oväntat. Jag trodde inte att jag skulle bli vald, säger Sainio.  

Hon är nöjd över valresultatet för Samlingspartiets del och att partiet lyckades knipa ett mandat till i fullmäktige. Därmed har partiet fem mandat. 

-– Först såg det ut som om vi skulle få fyra mandat. Men sedan då de sista rösterna kom, så fanns det femte mandatet där, säger en glad Sainio.