Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fusionsfrågan syntes i Korsholm, tidigare stadsdirektören röstkung i Närpes och Vörå blev en enpartikommun – statsvetare Claus Stolpe sammanfattar valet

Uppdaterad 14.06.2021 04:11.
Claus Stolpe.
Bildtext Statsvetare Claus Stolpe var en av gästerna i Yle Österbottens valvaka.

Det fanns inga direkta kanonsensationer i det här valet, men det betyder inte att valet var ointressant – jag tänkte inte på fotbolls-EM en enda gång. Det är ett gott betyg, säger statsvetare Claus Stolpe. 

Han lyfter fram några intressanta saker, till exempel Sannfinländarnas skräll i Karleby. De gick framåt med fyra mandat.

– Det är intressant att riksdagsledamot Mauri Peltokangas fick över 1 000 röster och drog med sig flera stycken.

Peltokangas fick 1 083, medan partikamraten Timo Sillanpää, som hade nästmest röster, hade endast 197 röster.

Sannfinländarna gick framåt i flera kommuner och finns nu representerade i åtta kommuner, jämfört med fem tidigare. 

I Vasa ökade partiet med tre mandat. 

– Det är också en maktfaktor. Ju fler platser ett parti har i fullmäktige, desto fler platser ska det ha i olika nämnder, säger Stolpe.

Trodde att Saml skulle öka i Vasa

SFP behöll sin ställning som största parti i Vasa, men tappade två mandat. Man har nu 16 platser och sedan är det ganska jämn ställning mellan SDP (11) Saml (10) och Sannf (9).

– Personligen hade jag trott att Samlingspartiet skulle klara sig bättre i Vasa. Förra gången backade de från femton platser till tio, men det kunde man förklara med att de var lite tilltufsade i och med att de inte hade visat tillräckligt stor aktivitet i frågan om omfattande jour för Vasa centralsjukhus. 

– Jag trodde att läget skulle normalisera sig för dem, men de stannade kvar på den här nivån nu. Vi ska dock komma ihåg att Samlingspartiet gjorde ett bra val på riksplanet och blev största parti, säger Stolpe.

Fusionsfrågan syntes i Korsholm

I Korsholm skedde inga stora förändringar i mandatfördelningen. SFP och SDP tappar varsitt mandat till MSK och Sannf. 

– Det intressanta är om man börjar titta på namnen. De som var emot en fusion med Vasa gick det bra för. De blev så att säga belönade av väljarna. I folkomröstningen var ju en majoritet emot en sammanslagning.

Korsnäs har tidigare varit en enpartikommun med endast SFP-politiker. 

– Men nu tappar man två mandat till SDP. Maktpositionen är förstås ändå ohotad. 

– I stället blev Vörå en enpartikommun när SFP tog alla mandat där. SDP förlorade sin enda plats, säger Stolpe.

Förre stadsdirektören populär i Närpes

Närpes var en intressant kommun att hålla koll på, eftersom rätt många av röstmagneterna från tidigare år inte ställde upp för omval. 

– Den förre stadsdirektören Hans-Erik Lindqvist verkar vara väldigt omtyckt eftersom han blev röstkung. Det trots att riksdagsledamoten Anders Norrback också ställde upp. Lindqvist fick fler röster. 

– Annat intressant är att två kandidater från den vietnamesiska befolkningsgruppen kom in. Men det var inte förvånande, jag hade fått sådana signalerna från Närpes redan före valet. Jag hörde att de hade mobiliserat sig, säger Stolpe.

Stolpe konstaterar också att många av de sittande riksdagsledamöterna drog många röster.

– Man kunde kanske tänka att folk av taktiska skäl skulle ha röstat på någon annan eftersom de tänker att de ändå blir invalda.

Det här behöver du veta om kommunalvalet i Österbotten – i 3 snabba punkter
Det här behöver du veta om kommunalvalet i Österbotten – i 3 snabba punkter - Spela upp på Arenan