Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vem vann och vem förlorade i Österbotten? Läs om mångårig fullmäktigeledamot som föll ur med en röst och röstmagnet som tog med sig flera nya in i fullmäktige

Från 2021
Uppdaterad 14.06.2021 07:54.
Kollage av en kvinna och en man i övre medelåldern.
Bildtext Anne-Marie Viinamäki (Saml) föll ur fullmäktige i Vasa medan Mauri Peltokangas (Sannf) drog in över tusen röster i Karleby.
Bild: Yle

Efter sex perioder i fullmäktige föll Anne-Marie Viinamäki (Saml) i Vasa ut med en rösts marginal till partikollegan. I Karleby vann Sannfinländarna nya marker och gick framåt med fyra mandat. Bäst gick det för Mauri Peltokangas.

Anne-Marie Viinamäki (Saml), mångårig kommunalpolitiker i Lillkyro och Vasa, föll ur fullmäktige. Det skiljde en röst mellan henne och partikollegan Peter Remahl (Saml) som blev invald.

– Nog är jag besviken, jag kan inte säga annat. Jag har suttit sex perioder i fullmäktige och nu står det och faller på ett par röster. Jag har tappat röster. Det är en besvikelse, jag kan inte påstå annat, säger Viinamäki.

Hade du väntat dig det här?

– Man går alltid till val mycket försiktigt. Man kan aldrig vara säker på hur det ska gå. Jag hade tänkt att det kan gå så här.

Anne-Marie Viinamäki.
Bildtext Nu får Anne-Marie Viinamäki (Saml) mer tid för sitt barnbarn.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Du har varit med länge i den kommunala politiken, först Lillkyro och sedan Vasa när de två gick samman för drygt åtta år sedan. Hur är gamla Lillkyro representerat i Vasas fullmäktige i dag?

– Vi har varit fem och i ett skede såg det ut att bli sex ledamöter men vad blev det nu då. Blev det bara tre? säger Viinamäki samtidigt som hon snabbt går genom den nya fullmäktigelistan.

– Vi har inte fått Lillkyrobor att rösta på Lillkyrokandidater. Men det kan också bero på att fullmäktige minskar från 59 till 55 ledamöter.

I valet 2017 backade Samlingspartiet i Vasa. I årets val varken backade eller gick man framåt. Man hade hoppats på en eller två platser till men man behöll de tio man hade.

Här kan du botanisera i resultatet i Vasa.

SDP förlorade mandat i Nykarleby men ser inte sig som några förlorare

I Nykarleby är SDP den stora förloraren. Partiet tappar nästan hälften av väljarunderstödet jämfört med valet 2017. Partiet förlorar två fullmäktigeplatser och har nu bara tre. Anna Caldén, som själv behåller sin plats i fullmäktige, säger att hon är stolt över partiets fina kandidater och att man jobbat jättehårt.

– Visst, vi förlorar två mandat men vi kommer att jobba ännu hårdare för att få dem tillbaka. Vi är inga förlorare utan vi har jobbat så bra med det vi kan.

Caldén tror att coronaläget är en orsak till valförlusten.

– Kandidatnomineringen och -rekryteringen var mer utmanande den här gången.

Anna Caldén är ordförande för SAMS.
Bildtext Anna Caldén (SDP) är nöjd över partiets kandidater och att man jobbat hårt.
Bild: Sofia Jernström

Caldén säger att det hon oroar sig mest över är det låga valdeltagandet i hela landet.

– Det får man fundera på och analysera.

Hela 60 procent av de invalda i stadsfullmäktige i Nykarleby är nya. Det tycker Anna Caldén är roligt.

– Det är spännande och intressant, och jag ser fram emot att få samarbeta med nya kandidater. Det är också jätteroligt att det kommit med flera unga. Det ska bli spännande att se vad vi får till stånd.

Här kan du se valresultatet i Nykarleby.

Sannfinländsk röstmagnet fick in flera partikamrater i Karleby

I Karleby skrällde Sannfinländarna ordentligt och tog ytterligare fyra mandat, det betyder att partiet nu har sju platser i fullmäktige.

Mauri Peltokangas (Sannf) var en röstmagnet i riksdagsvalet 2019. Då samlade han 13 000 röster.

Nu upprepade Peltokangas bedriften i kommunalvalet. Med 1 083 röster kunde han dra med sig ytterligare tre nya kandidater och därmed utöka sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Karleby från 3 till 7.

– Jag är mållös och ödmjuk inför mängden röster, säger Peltokangas till Yle Pohjanmaa.

Kansanedustaja Mauri Peltokangas, Perussuomalaiset.
Bildtext Mauri Peltokangas (Sannf) fick hela 1 083 röster.
Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Han säger att partiet kommer att driva en sådan politik som gynnar stadens invånare.

– Grundservicen är det som intresserar människorna mest. Industrins arbetsplatser bör bevaras och det gäller också att göra Karleby till en attraktiv stad.

Så här gick det i valet i Karleby.

Självständighetsförespråkare gick in i Korsholm

SFP blev valets stora vinnare i Korsholm, även om man tappade ett mandat och nu har 34 mandat av fullmäktiges 43. På tredje plats bland flest röster finns den nyinvalda ledamoten Yngve Lithén som profilerat sig som självständighetsförespråkare.

– Det känns jättebra, lite chockartat. Men nog har jag känt att jag haft en viss medvind. Det var ändå en riktig överraskning, säger Lithén.

En man med blommig skjorta och blå kavaj ler mot kameran.
Bildtext Yngve Lithén tror att valresultatet är ett betyg på att folket har valt självständighet i Korsholm.
Bild: Privat

Lithén deltog aktivt i den uppslitande debatten om fusion mellan Vasa och Korsholm. På förhand deklarerade SFP i Korsholm att fusionsfrågan inte skulle bli en valfråga, men det blev den ändå.

– Jag har märkt att det klart och tydligt fortfarande finns ett engagemang, det är ingen överraskning. Jag ser det här som ett betyg att nu har folket valt självständighet, säger Lithén.

De kommande fyra åren tror Lithén fokus kommer att ligga på vårdreformen och Österbottens välfärdsområde samt bygget av Smedsby stora skolcampus.

– Det kommer inte att finnas någon energi över till en ny fusionsrunda.

Här kan du se mer av hur det gick i valet i Korsholm.

Nyfinländare vill lära invandrare språk i Närpes

Närpes har blivit något av en mångkulturell smältdegel. En av nyfinländarna som skapat sig ett nytt liv i Närpes är Nhu Anh Nguyen. Han ställde upp för SFP i Närpes och blev invald med hundra röster.

– Jag kan inte tro att jag fick så många röster och blev invald.

Hur vill du påverka politiken i Närpes?

– Jag vill hjälpa invandrare och få alla att förstå varandra och samarbeta tillsammans.

Vilka problem ser du att finns i Närpes?

– Att få folk från Vietnam att kunna prata mycket svenska. De borde lära sig språk, svenska eller finska så att de klarar sig i Närpes och Finland.

Så här gick det i valet i Närpes.

Diskussion om artikeln