Hoppa till huvudinnehåll

Kommunalvalet 2021

Samlingspartiet störst med klar segermarginal, svårt för regeringen och stabilt för SFP – så här gick kommunalvalet

Kommunalvalsresultatet 2021.
Bildtext Samlingspartiet segrade i kommunalvalet. SDP blev tvåa, medan Centern och Sannfinländarna fick kämpa om tredjeplats.

Samlingspartiet kammade hem förstaplatsen i kommunalvalet med en bred marginal på 3,7 procentenheter. Sannfinländarna växte rejält, men levde inte upp till superförväntningarna. Alla regeringspartier backar förutom SFP. Så ser slutresultatet i kommunalvalet 2021 ut ur ett riksperspektiv.

Även om rösträkningen drog ut långt efter midnatt stod kvällens kommunalvalssegrare klar tidigt. Samlingspartiet lett av Petteri Orpo fick ett understöd på 21,4 procentenheter. Genom segern blir Samlingspartiet kommunalvalsvinnare för fjärde gången på raken.

Det var en uppenbart lättad Petteri Orpo som höll ett segertal omgiven av Helsingfors röstdrottning Elina Valtonen som fick 15 785 röster i Helsingfors, Esbos röstkung Kai Mykkänen (6 533 röster) och Juhana Vartiainen som med stor sannolikhet blir borgmästare i Helsingfors eftersom Samlingspartiet blev störst i huvudstaden.

– Det här är på riktigt en stark seger av Samlingspartiet. Det viktigaste var att vi fick folks förtroende, sa en rörd Orpo.

– Det som oroar folk i rikspolitiken; ansvarslös ekonomi, ingen oro för morgondagen och skuldsättning syns också i kommunalpolitiken. Man vill också ha beslutsfattare i kommunen som bär ansvar för ekonomin och som funderar på hur välfärden föds i kommunerna.

Uppförsbacke för regeringspartierna

Regeringspartierna hade det däremot betydligt mer motigt. Statsminister och Socialdemokraternas ordförande Sanna Marin konstaterade att hon inte kan vara nöjd. SDP samlade slutligen 17,7 procent och tog sig därmed in på en andra plats.

– Det är klart det är en besvikelse. Kandidater och partiaktiva har jobbat väldigt hårt. Vi har försvarat service för människor och kommer att göra så också under nästa fullmäktigeperiod. Men det är klart att en partiledare aldrig kan vara nöjd om väljarunderstödet minskar. Vi kommer att analysera valresultatet noga.

Att det finländska valdeltagandet stannade på den lägsta nivån sedan 1945 muntrade inte heller upp statsministern.

– Tyvärr steg inte valdeltagandet. Det är jag besviken över. Jag hade hoppast på att vi skulle komma över 60 procent i kommunalvalet, sa Marin.

Centern på tredje plats, Sannfinländarna hack i häl

På tredjeplats kom Centern, vars partiledare Annika Saarikko såg lite lättad ut då prognosernas katastrofsiffror inte besannades.

– Resultatet överstiger tydligt förra veckans gallupar och resultatet i förra riksdagsvalet, men det är lägre än i förra riksdagsvalet, konstaterade en lättad Saarikko och upprepade flera gånger under kvällen att Centerns sol inte är på väg ner utan snarare på väg upp.

Att Centern ändå lyckades hålla Sannfinländarna bakom sig tror Saarikko berodde på att Centern hade allra flest kandidater av alla partier.

En som däremot hade skäl att hoppas på en skrällseger var Jussi Halla-aho som i mätningarna innan valet målades upp som en blivande valvinnare. Det blev en tredjeplats och några stora glädjeyttringar bjöd han inte på trots att hans parti gick fram med hela 5,6 procent. Det är partiets bästa kommunalvalresultat någonsin, konstaterade Halla-aho och log.

– Efter det här valet är vi det största partiet i sex kommuner och bland de tre största i väldigt många kommuner, sa Halla-aho.

Väljarna belönade inte heller De Gröna som halkade bakåt med 1,9 procent. Partiledare Maria Ohisalo var nöjd över att De Gröna verkade gå mot sitt nästbästa valresultat, men besviken över att klimat- och miljöfrågor, utbildningsfrågor och de viktigaste vardagsfrågorna diskuterats så lite under partiledardebatterna.

– Det känns som om de kanske hamnat i skymundan främst av coronaläget och sen av av frukostuppståndelsen. Det tycker jag är synd, sa Ohisalo.

Li Anderssons Vänsterförbund gick också bakåt med 0,9 procentenheter

– Man ser regeringsansvaret hos alla regeringspartier och konstaterade att partiledardebatterna oftast handlade om nationella frågor och inte om frågor som man fattar beslut om på kommunal nivå.

Li Andersson tror inte att skattefrågan som seglade upp som en av valfrågorna blev avgörande.

– Jag tror inte att skattefrågan är en fråga man vinner val på. Men orsaken till att vi vill diskutera skatter handlar om att vi måste diskutera hur vi ska finansiera välfärdstjänster som kommuner ansvarar för, sa Andersson.

Det enda regeringspartiet som inte backade utan tog ett litet steg framåt var Svenska Folkpartiet som samlade ihop 5,0 procent, vilket är 0,1 procentenheter bättre än vid förra kommunalvalet.

– SFP hör till vinnarna i det här valet. Vi är faktiskt enda regeringspartiet som går framåt. Jag är stolt över att vi gör inbrytningar i nya kommuner, sa Henriksson.

Oppositionspartiet Kristdemokraternas understöd minskade också, med 0,5 procentenheter.

Riksdagens minsta parti Rörelse Nu gick däremot framåt med 1,6 procentenheter i kommunalvalet.

Harry "Hallis" Harkimo var nöjd med resultatet för partiet.

– Det såg dåligt ut till en början och bra på slutet. I riksdagsvalet var det tvärtom. Det har gått verkligt bra. Det är vårt första kommunalval och vi har en liten organisation och lite pengar så vi är hemskt nöjda, säger Harkimo.

Det personliga resultatet, 4 317 röster, blev en besvikelse.

– Jag trodde jag skulle få mera.

Harry Harkimo: "Det här var vårt första kommunalval" – Rörelse Nu knep tre platser i Helsingfors, och kring 50 platser i hela landet
Harry Harkimo: "Det här var vårt första kommunalval" – Rörelse Nu knep tre platser i Helsingfors, och kring 50 platser i hela landet - Spela upp på Arenan

En annan Helsingforsprofil som var missnöjd är Anne Sinnemäki, De Grönas borgmästarkandidat.

– Både Samlingspartiet och Vänsterpartiet har haft nya kandidater som har lockat väljar. Det kan vara att vi har väljare som har valt mellan oss och Vänsterförbundet.

På frågan om hon hoppas på att fortsätta som vice borgmästare i Helsingfors svarar hon att hon ska diskutera med partiet.

Besviken Anni Sinnemäki (Gröna) fick valförlust i stället för borgmästarsits i Helsingfors
Besviken Anni Sinnemäki (Gröna) fick valförlust i stället för borgmästarsits i Helsingfors - Spela upp på Arenan

Valets röstmagneter, topp 10

  • Jussi Halla-aho (Sannf) fick flest röster av alla. Han kammade hem sammanlagt 18 843 röster i Helsingfors.

  • Elina Valtonen (Saml) kammande hem näst flest röster av alla. Hon fick sammanlagt 15 785  röster i Helsingfors.

  • Juhana Vartiainen (Saml) som kandiderade i helsingfors fick tredje mest röster: 13 884.

  • Statsminister Sanna Marin (SDP) kammade hem 10 527 röster i Tammerfors.

  • Nasima Razmyar (SDP) fick sammanlagt 7 888 röster i Helsingfors.

  • Anni Sinnemäki (Gröna) fick 7102 röster i Helsingfors.

  • Eveliina Heinäluoma (SDP) kammade hem 6 934 röster i Helsingfors.

  • Kai Mykkänen (Saml) fick 6 533 röster i Esbo.

  • Minja Koskela (VF) som debuterade som kommunalvalskandidat fick 5 600 röster i Helsingfors.

  • Antti Lindtman (SDP) fick 5 118 röster i Vanda.