Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Leo Komarovs Islanders överraskade regerande Stanley Cup-mästarna i den första semifinalen

Leo Komarov i närkamp med Victor Hedman.
Bildtext Leo Komarov i närkamp med Victor Hedman.

NHL-semifinalerna körde i gång natten till måndag med matchserien Tampa Bay Lightning mot New York Islanders. Seriens finländska inslag? 34-årige Leo Komarov som ledde Islanders första kedja mellan Mathew Barzal och Jordan Eberle. Och bra gick det; Islanders stal den första matchen och leder semifinalserien med 1–0.

Inför semifinalserien mellan Tampa Bay Lightning och New York Islanders gäller det förstnämnda laget som klar favorit. Tampa har flera storstjärnor, ett gediget försvar, en vinnande målvakt och ett giftigt powerplay.

New York Islanders har, i Anders Lees skadefrånvaro, Leo Komarov som center i första kedjan.

Men när det spelas slutspelshockey i NHL är det inte på pappret som matcherna avgörs, än mindre om man jämför lönecheckers täthet. Borta är McDavid, Crosby, Ovetjkin, Draisaitl, Barkov, Rantanen, MacKinnon ... Med i stället lag som Islanders, Montreal Canadiens och Vegas Golden Knights. Kolla in deras spelarmaterial – få stjärnor, mycket bredd.

Än är serien långt ifrån avgjord, men faktum är att New York Islanders bara behöver tre segrar till i serien, medan Tampa måste vinna fyra matcher. Första mötet slutade nämligen 2–1 till gästerna från New York.

"Vi spelade vårt eget spel"

I den målsnåla tillställningen var det naturligtvis målvakterna, bägge lagens ryska målvakter kan tilläggas, som stal showen.

Sergej Varlamov räddade 30 av 31 skott för New York Islanders, medan Tampas Andrej Vasilevskij stod i vägen för 29 av 31 skott. 96,8 procent för Varlamov, 93,5 procent för Vasilevskij. Det är med sådana procent som man vinner titlar.

– Vi spelade bra hela matchen. Vi spelade hårt, fysiskt, vårt eget spel. Jag tror att det låg bakom vår framgång, säger Varlamov på NHL:s webbplats.

Till saken hör att lagen möttes även i fjol, och dessutom i exakt samma skede av slutspelet. Då vann Tampa första matchen med hela 8–2 och avancerade till slut till Stanley Cup-finalen (och sedermera mästerskapet) med 4–2 i matcher.

– Jag tycker att den här matchen påminde mera om matcherna 2, 3, 4, 5 och 6 från i fjol. Laguppställningarna är ungefär lika som i fjol och vi spelar ungefär likadant, säger Islanders chefstränare Barry Trotz.

Komarov på plus

Första perioden var mållös och andra perioden hade hunnit bli över hälften gammal när Mathew Barzal gjorde 1–0 för Islanders.

I tredje perioden ökade backen Ryan Pulock till 2–0 för gästerna. Leo Komarov var på isen under Pulocks mål och var de facto rätt nära att med klubban toucha Pulocks skott från blålinjen.

Nå, med facit på hand var det bättre att Komarov inte träffade pucken: nu blev det ett säkert mål.

Tampa jagade ursinnigt utjämning, eller ens reducering, men fick vänta ända till sista minuten. Då visade de regerande mästarna sitt kunnande i numerärt överläge med Nikita Kutjerov som primus motor. Brayden Point lyfte in pucken från närhåll – hans nionde fullträff i årets slutspel. För Kutjerov var assisten den 14:e.

– Vi hade god arbetsmoral och kämpade hårt, men spelsinnet saknades. Några av våra beslut var dåliga. I det här skedet av slutspelet måste allt klaffa och vi saknade något i dag, säger Tampas chefstränare Jon Cooper.

Matchens enda finländare Leo Komarov spelade 13 minuter och två sekunder och noterades för ett plus i protokollet. Dessutom stod han för fyra tacklingar vilket var delat tredje mest i laget.

Enligt NHL vinns 68,7 procent av matchserierna av det laget som vunnit öppningsmatchen. Inför Game 2 på tisdag kväll lokal tid leder Islanders med 1–0.