Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Matilda Castren skrev finländsk golfhistoria: "Jag visste att den här dagen skulle komma, men trodde inte att den skulle komma så här snart"

Uppdaterad 14.06.2021 09:49.
Matilda Castren vann en LPGA-tävling i golf.
Bildtext Matilda Castren vann som första finländare en LPGA-tävling i golf.

Matilda Castren skrev blåvit golfhistoria när hon blev den första finländaren att vinna en LPGA-tävling. Det var den sista, magnifika rundan i tävlingen i Dale City i Kalifornien som säkrade den 26-åriga Castrens seger.

Inför sista rundan låg Castren på delad andra plats, men tack vare sitt suveräna spel på söndagen steg hon till etta och vann en golftävling på den allra högsta nivån.

Castren klarade den sista rundan på bara 65 slag vilket betydde 7 slag under par. Totalt blev hennes resultat -14 (71+69+69+65).

– Det här har varit min dröm sedan jag var ung. Det är helt otroligt att det hände nu, man kan inte jämföra det med någonting, säger Castren.

Differensen till tävlingens tvåa, Taiwans Min Lee, blev till slut två slag. Inför sista rundan ledde Lee med två slag.

– Jag var jättenervös. Men jag spelade ett hål åt gången och försökte njuta av att jag för första gången fick spela i toppgruppen. Jag tänkte att jag får mycket erfarenhet av det här.

"Stor ära att vinna som nykomling"

Castren gör sitt andra år på LPGA-touren och räknas fortfarande som nykomling i och med att förra säsongen blev på hälft på grund av coronapandemin. Helgens tävling var hennes 15:e på LPGA-touren.

– Det är en stor ära att vinna som nykomling och framför allt som första finländare någonsin.

– Jag visste att den här dagen skulle komma, men trodde inte att den skulle komma så här snart, säger Castren till USA Todays Golf Week.

– Jag hoppas att det här inspirerar en massa unga flickor att sträva mot sina mål och att sträva högt: det finns inga gränser. Jag tycker att jag är ett perfekt exempel på det. Jag är den första finländaren som vinner och jag är säker på att många tänkte att det inte är möjligt. Och visst hade jag mina egna dubier också, säger Castren.

Innan gårdagens succé var hennes bästa framgång på den här nivån en åttonde plats. Castren är den andra finländaren som har spelat på LPGA-touren. Minea Blomqvist-Kakko var den första, hon blev som bäst trea.

Matilda Castren etta i högklassig tävling.

Kolla in några tävlingens bästa slag via LPGA:s video på Twitter.