Schweizarna vill inte förbjuda syntetiska bekämpningsmedel men säger ja till kontroversiella antiterrorlagar
Schweizarna röstade nej till förslagen om miljö- och klimatåtgärder i gårdagens folkomröstning. Enligt ett förslaget skulle Schweiz – som första land i Europa – ha förbjudit syntetiska bekämpningsmedel helt och hållet.
Däremot fick kritiserade antiterrorlagar ett ja.
Det blev tre nej i miljörelaterade initiativ i folkomröstningen i Schweiz i går.
En majoritet av både väljare och kantoner krävdes för att få förslagen igenom men båda initiativen röstades ner med 61 procent av väljarna, och alla utom en av de 26 kantonerna avvisade initiativen.
Ett förslag gällde användningen av syntetiska bekämpningsmedel. Enligt förslaget skulle Schweiz – som första land i Europa, och andra i hela världen - ha förbjudit syntetiska bekämpningsmedel helt och hållet. Vidare skulle det ha införts ett importförbud mot produkter som tillverkats med, eller som innehåller, bekämpningsmedel.
Det andra förslaget gällde slopandet av stöd till de bönder som använder konstgjorda bekämpningsmedel i sina odlingar och som ger profylaktisk antibiotika till sina djur. Stödet skulle i stället gå till jordbrukare som inte använder kemikalier.
Målet var att förbättra kvaliteten på dricksvattnet och maten i Schweiz och satsa på hälsosammare metoder, och gå mot en ekologiskt hållbarare matproduktion.
De som röstade mot förslaget ansåg bland annat att ett förbud mot konstgjorda bekämpningsmedel gör maten dyrare, leder till att arbeten går förlorade i den schweiziska matindustrin och att beroendet av importvaror ökar.
"Koldioxidutsläppen ska minskas, men inte så här"
Ett annat förslag som också fick nej i folkomröstningen handlade om att Schweiz med hjälp av skattepolitik skulle minska koldioxidutsläppen i enlighet med Parisavtalet. I folkomröstningen motsatte sig 51,6 procent förslaget.
Avsikten var att införa en tilläggsavgift för bilbränsle och naturgas samt en skatt på flygbiljetter. Användningen av elfordon skulle stödas. Miljöminister Simonetta Sommaruga säger att motståndet innebär att det nu blir svårt för landet att uppfylla villkoren i Parisavtalet.
– Dagens nej är inte ett nej mot klimatåtgärder, det är ett nej till lagen vi röstade om. Många vill skydda miljön men inte med hjälp av denna lag. Nu måste regeringen försöka tillämpa mindre kontroversiella metoder på ett bättre sätt, till exempel genom att förpliktiga bränsleimportörer att investera i klimatvänliga projekt.
Kontroversiella antiterrorlagar fick ja av folket
Däremot röstade 57 procent av schweizarna ja till nya kontroversiella antiterrorlagar.
Lagarna ger polisen extra befogenheter att tackla terroranknutna problem i syfte att förhindra attacker.
Det blir lättare för poliser att vidta preventiva åtgärder om de ställs inför en "potentiell terrorist".
Om polisen tror att personer – över tolv år gamla – överväger att genomföra en våldsam aktion så tillåter lagen nu polisen att övervaka dem, minska på deras rörelsefrihet och tvinga dem till förhör.
Med hjälp av ett domstolsbeslut kan vem som helst som är över 15 år gammal placeras i husarrest upp till nio månader.
De nya lagarna har fördömts av bland annat människorättsorganisationen Amnesty International.
Källor: Reuters, AFP