Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Novak Djokovic kung på Roland Garros – serben ligger en Grand Slam-titel bakom alla tiders ettor

Från 2021
Novak Djokovic tröstar sin motståndare Stefanos Tsitsipas.
Bildtext Novak Djokovic tröstar sin motståndare Stefanos Tsitsipas.

Det satt hårt åt men Novak Djokovic gick till slut från seger till seger i Franska öppna i tennis. Den serbiska världsettan har nu vunnit 19 Grand Slam-titlar – en färre än alla tiders ettor Roger Federer och Rafael Nadal.

Sju matcher, sju segrar.

Novak Djokovic har vunnit Franska öppna i tennis för andra gången. Den 34-årige Djokovic blev samtidigt den första herrspelaren på över 50 år att vinna alla fyra Grand Slam-turneringar minst två gånger. Den australiske legendaren Rod Laver var den senaste som lyckades med bedriften.

Djokovics segersiffror över den 22-årige världsfyran Stefanos Tsitsipas från Grekland skrevs 6–7 (6-8), 2–6, 6–3, 6–2, 6–4.

– Så klart är jag stolt över den här prestationen. Jag kunde inte vara gladare eller nöjdare över hur de senaste 48 timmarna sett ut. Det här hör antagligen till mina topp-3-prestationer under min proffskarriär, säger Djokovic på Franska öppnas egen webbplats.

– Först en 4,5 timmars match mot Rafa (semifinalen mot Rafael Nadal) på hans bana (Nadal har vunnit Franska öppna 13 gånger), sedan en till 4,5 timmars match mot Tsitsipas som spelar sin första Grand Slam-final.

Till en början var den unge greken starkare och kirrade hem de två öppningsseten. Men Djokovic vände och vann och visade att gammal är äldst.

– Jag kan förstå vad som rör sig i Stefanos huvud, men han kommer att komma tillbaka ännu starkare och vinna många Grand Slam-titlar, sade vinnaren tröstande.

– Jag gjorde mitt bästa. Min turnering var bra och jag är nöjd över min insats. Novak har visat hur stor mästare han är och jag hoppas att jag en dag skulle nå ens hälften av hans framgångar, sade Tsitsipas enligt STT.

Segern var Djokovics 19:e i Grand Slam-sammanhang. Med den siffran ligger han en vunnen titel bakom alla tiders ettor, Schweiz Roger Federer och Spaniens Rafael Nadal som bägge två vunnit 20 Grand Slam-singeltitlar.

Australiens Margaret Court är etta bland damerna med 24 singeltitlar i Grand Slam-sammanhang. Court, som var aktiv 1960–1975 är också alla tiders etta vad totala antalet Grand Slam-titlar beträffar, det vill säga om man också räknar med dubbel och mixeddubbel. Totalt har hon fått fira 64 gånger.

Diskussion om artikeln