Nato skärper tonläget mot Kina och Ryssland – Biden: Putin är en värdig motståndare
Det var en diger agenda som väntade Natoledarna vid det första fysiska toppmötet sedan coronapandemin. USA:s president beskrev mötet som lyckat vid en presskonferens på måndag kväll.
BRYSSEL Amerika är tillbaka! Det var budskapet som USA:s president Joe Biden förmedlat sedan i onsdags då han inledde sitt veckolånga Europabesök.
Charmoffensiven fortsatte i dag då Biden träffade ledare för Natos medlemsländer vid ett toppmöte i Bryssel. Det blev det första fysiska toppmötet sedan coronapandemin och det första under Joe Bidens presidentperiod.
Den frostiga relationen till Ryssland var en av de frågor som diskuterades.
– Vår relation till Ryssland är sämre än någonsin sedan kalla kriget. Det här beror på Rysslands aggressiva beteende, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg inför mötet.
Trots meningsskiljaktigheterna fortsätter Nato att söka dialog med Ryssland, försäkrar Stoltenberg.
– Jag är säker på att Natoledarna kommer att bekräfta vår tvåspårspolitik i förhållande till Ryssland: ett starkt försvar kombinerat med dialog.
Relationen till Kina en stötesten
Vid toppmötet enades Natoledarna om en kommuniké där man uttrycker sin oro över den utmaning som Kinas växande inflytande innebär för den regelbaserade världsordningen.
Man påtalar också det faktum att Kina utökat sin kärnvapenarsenal samt bristen på genomskinlighet vad landets militära strategi beträffar samt användningen av disinformation.
Nato har aldrig för uttalat sig i så skarpa ordalag om Kina. Uttalandet är i linje med president Joe Bidens ambitioner att bilda en västlig allians som motvikt till Kinas växande inflytande.
– Ryssland och Kina försöker båda slå in en kil i vår transatlantiska solidaritet, sa president Joe Biden vid en presskonferens efter mötet.
Balansgång mellan rivalitet och partnerskap
Samtidigt handlar det om en balansgång mellan samarbete och rivalitet.
– När det kommer till Kina tror jag inte att någon runt bordet vill se ett kallt krig med Kina, sa Storbritanniens premiärminister Boris Johnson inför mötet.
Generalsekreteraren Stoltenberg lyfte fram kampen mot klimatförändringen och nedrustningen som områden där det är nödvändigt att samarbeta med Kina.
– Men Kinas växande militära upptrappning, växande inflytande och tvångsåtgärder innebär också vissa utmaningar för vår säkerhet.
Bittert gräl med Turkiet
Samtidigt är det ingen hemlighet att det också funnits spänningar mellan Natos 30 medlemsstater. Det gäller inte minst relationen mellan USA och Turkiet.
Turkiets beslut att köpa ett missilförsvarssystem från Ryssland resulterade i sanktioner från USA:s sida. Hanteringen av kriget i Syrien har också varit en tvistefråga mellan länderna.
I anslutning till toppmötet hade Turkiets president Erdogan och Biden möjlighet att föra bilaterala diskussioner. Båda presidenterna beskrev mötet som konstruktivt.
Enligt president Erdoğan finns det mer som förenar USA och Turkiet än vad som skiljer länderna åt. Han säger att det inte finns några sådana frågor som inte inte går att lösa mellan USA och Turkiet.
Vid kvällens presskonferens fick Biden även frågan om hur han ser på Rysslands president Vladimir Putin som han tidigare betecknat som en mördare.
Biden konstaterade att de tidigare beskrivningarna inte gör så stor nytta med tanke på onsdagens möte i Genève. En en kort tankepaus kallade Biden Putin för en värdig motståndare.
Artikeln uppdaterades 15.6 klockan 08.40. Ett av Bidens citat korrigerades.