Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Krisen i Nicaragua fördjupas – allt fler prominenta politiker grips

Daniel Ortega 2018
Bildtext Nicaraguas president Daniel Ortega 2018. Den forna rebellen har blivit en auktoritär president.

Polisen i Nicaragua grep och fängslade fem oppositionspolitiker under helgen. Redan tidigare har ett flertal personer gripits på order av den auktoritära presidenten Daniel Ortega som nu uppvisar allt större diktatorsfasoner.

Några av de gripna personerna hörde till president Daniel Ortegas gamla vänkrets från gemensamma rebelltider på 1970-talet.

Presidentens agerande pekar på en fördjupad politisk kris i det centralamerikanska landet.

I november ordnas det presidentval i Nicaragua, och då kommer Ortega att göra ett försök att förlänga sina 14 år vid presidentmakten ytterligare.

Under de senaste veckorna har över tio personer gripits på presidentens order – bland dem fyra sannolika rivaler i det kommande presidentvalet.

Regimen hävdar att de gripna agerar med utländskt stöd

Ortegas anhängare hävdar att de bara följer en lag som förbjuder kandidater att ta emot utländskt finansiellt stöd eller publicera "falsk information" – det vill säga information som regeringen betecknar som falsk.

Dora Maria Tellez, revolutionär, historiker och politiker i Nicaragua. Greps 13.6.2021.
Bildtext Dora Maria Tellez, revolutionär, historiker och politiker i Nicaragua. Greps 13.6.2021.

Polisen anklagar de gripna för att ha försökt underminera landets oberoende och suveränitet samt för att "uppmuntra till utländsk inblandning i interna affärer, begära utländsk militärhjälp och organisera utländsk finansiering".

Tidigare Ortegatrogna nu bland de gripna

Den senaste räden var riktad mot ledarskapet i vänsteroppositionen Unamos, inklusive partiledaren Suyen Barahona samt mot den tidigare generalen Hugo Torres.

Unamos byggdes upp av många tidigare anhängare till Ortega, bland annat Torres.

De kämpade tillsammans i slutet av 1970-talet och drev bort högerdiktatorn Anastasio Somoza från makten. Daniel Ortega ledde rebellgruppen Sandinistas.

Torres publicerade – strax innan han greps – en video där han fördömer Ortega och anklagar honom för "en andra diktatur" och för att förråda de värderingar som han någon gång i tiden kämpade för.

– Det här är desperata handlingar som utförs av en regim som känner sig döende, säger Torres.

Också kritiska journalister har utfrågats av myndigheterna under de senaste veckorna.

Gripna personer utreds nu under en ny, internationellt hårt kritiserad, säkerhetslag som det Ortegatrogna parlamentet röstade igenom i december.

Många människorättsgrupper och FN:s människorättsorgan har fördömt de godtyckliga gripandena och ser dem som försök att förhindra fria och rättvisa val.

Jag har under de senaste 30 åren inte sett något liknande i Nicaragua

― Jose Miguel Vivanco, ledare för Human Rights Watch i Nord- och Sydamerika

Källor: Reuters, AP, AFP