Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Att hjälpa andra är inte detsamma som att ge goda råd" – Oscar Lehtinen utmanar det som gör ont

Från 2021
Oscar Lehtinen täcker ansiktet med händerna.
Bildtext Oscar har själv gått i terapi i åtminstone sju år, något han tycker att kunde vara till stor nytta för var och en som vill växa som människa. 
Bild: YLE/Barbro Ahlstedt

En tung uppväxt och svåra erfarenheter kan leda till en stark vilja att hjälpa andra. Men den bästa hjälpen är oftast att våga vara i det tunga och obekväma tillsammans. 

Att konstnären och influeraren Oscar Lehtinen arbetar med krishjälp för unga är inte ett sammanträffande. Den egna skolgången var allt annat än lätt.

– Jag var mobbad under hela grundskolan. I andra klassen i gymnasiet började jag få panikångest.

På frågan om hur mobbningen påverkat Oscar svarar han med en liknelse.

– Det är som att man är ett vitt papper innan man börjar skolan. Men sen då man blir mobbad blir pappret ihopskruttat till en liten, liten boll. Då mobbningen är över börjar man veckla ut pappret igen och till en viss grad kan man släta ut det, men det blir aldrig återställt. 

Processen man går igenom när man slätar ut pappret är det som sedan formar en som människa.

Ständig rädsla

En del av skrynklorna i Oscars papper tog sig i uttryck i att han efter gymnasiet hela tiden var rädd för att bli attackerad.

– Jag var alltid förberedd på att någon skulle hoppa på mig. Att hela tiden kalkylera med olika faror i vardagen var väldigt påfrestande.  

Oscar berättar att den rädslan försvunnit, kanske till stor del av tack vare många år av terapi. En annan följd av det Oscar varit med om är det jobb han har idag.

– Jag märker att folk som varit med om svåra saker och behandlat dem, väldigt ofta använder sina erfarenheter för att hjälpa andra.

Oscar Lehtinen täcker ansiktet med ena handen.
Bildtext Oscar vill våga vara sårbar.
Bild: YLE/Barbro Ahlstedt

Att hjälpa betyder inte att ge goda råd eller ens hitta lösningar, åtminstone inte genast i stunden, säger Oscar.

– Ibland är det som behövs mest bara att få tala. Och då är det bäst att lyssna, vara i det ovissa tillsammans, istället för att genast hitta på lösningar. Det är väldigt obekvämt att vara där ensam. Det är obekvämt också när man är två, men kanske lite lättare. 

Det är just den processen som Oscar hjälper unga med, att tala och bearbeta det tunga tillsammans. Oscar har själv gått i terapi i åtminstone sju år, något han tycker att kunde vara till stor nytta för var och en som vill växa som människa. 

Brené Brown som forskat och föreläst mycket om mod, empati, skam och sårbarhet har varit en inspiration för Oscar. Modet att våga vara sårbar har hjälpt och hjälper fortfarande Oscar när han arbetar med sig själv.

Säsong 2, avsnitt 10/12: Oscar Lehtinen utmanar det som gör ont

37:54

Lyssna på samtalet med Oscar om just sårbarhet, utbrändhet, depression och om att hjälpa andra men framförallt – att hjälpa sig själv.

Mer om ämnet på Yle Arenan