Coronarestriktioner i England hålls kvar i ytterligare fyra veckor då deltavarianten sprider sig – också vaccinerade har dött
Boris Johnson meddelade på måndagen att coronarestriktionerna som skulle hävas den 21 juni hålls kvar i minst fyra veckor till. Orsaken är den snabba spridningen av deltavarianten av viruset, som vaccinen verkar bita sämre på och som anses vara mer smittsam än andra varianter.
Premiärminister Boris Johnsons presskonferens på måndag kväll skulle egentligen handla om hur britterna hade besegrat coronapandemin och nu kunde öppna samhället.
I stället vädjade han till britterna att hålla ut i ytterligare fyra veckor.
– Då kommer vi att ha byggt upp en rejäl mur av immunitet runt hela befolkningen och i det skedet, utifrån uppgifterna jag har nu, är jag säker att vi kommer kunna öppna samhället helt igen.
De sista landsomfattande restriktionerna skulle enligt den brittiska regeringens planer hävas den 21 juni, men det skjuts alltså upp nu med fyra veckor.
Orsaken är den snabba spridningen av deltavarianten av viruset, den så kallade indiska varianten.
Enligt de brittiska hälsomyndigheterna hotar varianten att orsaka en tredje epidemivåg.
Snabb spridning
Deltavarianten orsakade först lokala spridningar, men utgör nu över 90 procent av alla fall som rapporteras i England.
Sedan mitten av maj har antalet nya fall stigit från 2 000 per dag till över 7 000 per dag.
Samtidigt har antalet intagna patienter stigit markant. Enligt experter är varianten 60 procent mer smittsam med en 50 procent högre risk för intagning på sjukhus för vård.
Innan vi hade vaccin kunde vi egentligen bara hoppas på att plana ut smittokurvan och undvika överbelastning. Nu kan vi på fyra veckor vaccinera miljoner fler människor, vilket drastiskt kan skära ner topparna vad intagna patienter och dödsfall gäller.
Raghib Ali
– Vad brådskande nyintagningar beträffar var förra månaden den brådaste sen pandemins början. Vi har ett mycket mer brådskande läge vid intensiverna än vi hade vid någondera epidemitopparna under de första och andra vågorna, säger Raghib Ali vid Oxfords universitetssjukhus till the Guardian.
– Samtidigt försöker vi beta av den vårdkö som uppstod vid den förra epidemitoppen då vi var helt överbelastade. Därför skulle en tredje våg just nu komma vid ett riktigt olämpligt tillfälle.
Vaccinen mindre effektiva mot delta
Experter uppger att det bland de döda som har smittats av deltavarianten också finns flera sådana som hade fått två vaccindoser.
Det är för tidigt att ge exakta utsagor, men det tyder på att vaccinen är mindre effektiva mot deltavarianten, menar de.
Samtidigt verkar också deltavarianten spridas mest bland unga, ovaccinerade, medan de som drabbats värst som med tidigare varianter främst är sådana med sämre förutsättningar att klara sjukdomen.
Experter menar att en förlängning av restriktionerna därför ger mer tid för hälsovården att både vaccinera fler britter och förkorta de långa vårdköerna.
– Innan vi hade vaccin kunde vi egentligen bara hoppas på att plana ut smittokurvan och undvika överbelastning. Nu kan vi på fyra veckor vaccinera miljoner fler människor, vilket drastiskt kan skära ner topparna vad intagna patienter och dödsfall gäller, säger Ali.
Kan bli impopulärt
De fortsatta restriktionerna kommer ändå att möta både motstånd och kritik för att begränsningarna tidigare luckrades upp i för snabb takt.
Många inom Johnsons egna led har anklagat premiärministern för att sakna mod att någonsin öppna upp igen och klagat på vilken stor skada hotell- och restaurangbranschen har lidit.
Andra har däremot anklagat regeringen för att ha luckrat upp restriktioner för snabbt, och agerat för långsamt, trots varningar om snabb lokal spridning av deltavarianten.
Myndigheternas och experternas senaste prognoser tyder på att en tredje våg, bestående av deltavarianten, är oundviklig.
Källor: The Guardian, the Daily Telegraph, BBC, Sky News
Artikeln uppdaterad 14.6 klockan 20.54 med premiärminister Johnsons slutliga besked om uppskjutandet.