Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stormen Vieno drog in över Finland – tiotusentals hushåll utan el på morgonen

Uppdaterad 15.06.2021 15:33.
Tielle kaatunut haapa on sahattu poikki ja raivattu tien sivuun.
Bildtext Stormen Vieno förorsakade hård vind och elavbrott på många håll. Bilden är tagen vid riksväg 13.

Elavbrott, skogsskador och störningar bland annat i tågtrafiken är att vänta under tisdagen. Kraftiga vindbyar förekommer särskilt i landets mellersta och östra delar. Vid halv tiotiden var kring 40 000 hushåll utan el enligt Energiindustrins karta. Elavbrotten förekom mest i landets mellersta, västra och östra delar.

VR meddelade tidigare på morgonen att tågtrafiken mellan Tammerfors och Björneborg avbrutits på grund ett tekniskt fel. Tågen ersätts med bussar åtminstone fram till kvällen.

Kring sextiden på tisdagsmorgonen var cirka 7 700 hushåll i 35 kommuner utan el, visade Energiindustrins karta. Kring sjutiden var de strömlösa hushållen över 32 000 till antalet. 3 000 av dem fanns i Österbotten – bland annat i Korsholm, Kristinestad och Närpes.

Redan under måndagskvällen förekom elavbrott på sina håll.

Elbolagen uppger att de har personal i beredskap för att så snabbt som möjligt kunna reparera eventuella skador. Reparationsarbetet kan emellertid fördröjas av kraftiga vindbyar.

– Också landområden kan drabbas av stormvindar, i synnerhet i väster kan stormarna orsaka skada, säger Jani Parviainen som är meteorolog vid Meteorologiska institutet. 

Stormvindar på havet – 28 meter i sekunden i Kaskö

På havsområdena kan det blåsa upp till 25 till 30 meter i sekunden i byarna. Vid sextiden på morgonen mättes hårda vindar i Kaskö, där det blåste upp till över 28 meter i sekunden.

Parviainen uppskattar att Finland drabbas av i medeltal en storm av den här styrkan under juni månad. 

– Det är ändå ovanligt att en så här stark storm drar in över Finland så här sent – det sker normalt under våren, säger han.

Av landområdena drabbas Satakunta, Österbotten och Norra Österbotten värst av stormvindarna.

De kraftiga regnen slår värst mot Lappland under tisdagen. I norr kan det regna 10–20, till och med 30 millimeter.

Enligt Meteorologiska institutet börjar stormen avta på tisdagseftermiddagen kring klockan 15.

"På söndag kan det bli upp till 30 grader"

Efter regn kommer sol, så också den här veckan. I södra Finland är det till en början runt 20 grader varmt men under slutet av veckan strömmar varmare luft till området.

Under fredagen kan södra och mellersta Finland räkna med en värmebölja.

– På söndag kan det bli upp till 30 grader varmt, säger Parviainen.

I norr stiger kvicksilvret inte lika högt som i söder, det är regnigare och svalare, men också där blir helgen varmare.

Skydda dig mot UV-strålning

UV-strålningen är hög på många håll i södra Finland. Parviainen uppmanar finländarna att skydda sig från UV-strålning från klockan 10 på morgonen till klockan 17 på eftermiddagen.

UV-strålningen är normalt starkast i Finland kring midsommar.

Källor: STT, Meteorologiska institutet

Artikeln uppdaterad 14.6 klockan 22.26 med stycket om elavbrott. Texten åter uppdaterad 15.6 klockan 06.00 gällande läget på morgonen. Artikeln uppdaterades ytterligare klockan 9.39 med mer information om hur många som är utan el.