Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Schmeichel besökte Eriksen på sjukhuset: "Jag mår klart bättre nu än på lördag, det var roligt att se Christian"

Uppdaterad 14.06.2021 15:39.
Kasper Schmeichel tror fortfarande på Danmark.
Bildtext Kasper Schmeichel tror fortfarande på Danmarks chanser i EM.

Kasper Schmeichel var en av de danska spelare som axlade det största ansvaret under de ångestfyllda minuterna efter Christian Eriksens kollaps i EM-matchen mot Finland i lördags. På ytan visade Schmeichel upp ett lugn, men inuti myllrade känslorna. I söndags besökte han Eriksen på sjukhuset och nu säger den danske stjärnmålvakten att han mår klart bättre.

Ovetskapen om lagkamraten Christian Eriksens mående kan inte ha låtit bli att påverka Danmarks spel under den andra halvan av EM-matchen mot Finland. Målvakten Kasper Schmeichel verkade utåt lugn, men mådde föga överraskande illa över incidenten.

Efter ett besök i söndags hos Eriksen på Rikssjukhuset känns det redan mycket bättre.

– Jag mår klart bättre nu än på lördag. Det var roligt att se Christian, säger Kasper Schmeichel till Damarks Radio (DR).

– Vi har den bästa läkarkåren i världen och står i tacksamhetsskuld till dem, säger Schmeichel och berättar att hela det danska landslaget har varit upprört över det skedda.

I egenskap av vicekapten visade Schmeichel stort ledarskap tillsammans med bland andra Simon Kjaer och Thomas Delaney: de bildade en mur som skyddade Eriksen från insyn, de stöttade sina lagkamrater och de sprang fram till Eriksens hustru för att berätta mera om makens tillstånd.

– Jag visste att hans fru och barn och hans föräldrar samt familj och vänner fanns bland publiken. Jag försökte se efter dem. Det var en omänsklig situation för dem, säger Schmeichel till DR.

Tror fortfarande på framgång

Finland vann som bekant matchen med 1–0 tack vare Joel Pohjanpalos snygga nickmål, och nu står Danmark inför något av en måste-match. Förlust får det i varje fall inte bli.

– Vi har talat om vårt landslags sammanhållning i många år. När en av våra lagkamrater behöver oss så handlar vi på ren instinkt. Vi gör allt vad vi kan för att hjälpa varandra utan att tänka på regler och riktlinjer. Det enda vi kan göra är att stå tillsammans.

Danmarks följande match är svår, och skulle vara det också om omständigheterna vore normala. Belgien är rankad etta i världen och är kanske hela EM:s största mästerskapsfavorit.

Schmeichel hoppas att landslaget här får en möjlighet att tacka för allt stöd som kommit in från hela världen under de senaste dagarna.

– Vi gör vårt bästa på torsdag. Nu får vi se om vi kan vinna det här för Christian och för alla våra fans som var lika maktlösa som vi var.

– Jag hyser inga som helst tvivel att vi inte skulle kunna samla oss och göra något speciellt, säger Schmeichel.

Vill förstå vad som hände

Christian Eriksen ligger fortsättningsvis inlagd på Rikssjukhuset i Köpenhamn. Hans tillstånd uppges vara stabilt.

Via sin manager har han sagt till den italienska sporttidningen Gazetta dello Sport att han mår bättre.

– Tack, jag tänker inte ge upp. Jag mår bättre nu men vill förstå vad som hände. Jag vill tacka alla som stod där för mig, hälsar den danske fotbollsstjärnan.

Eriksen drabbades av hjärtstopp i matchen mot Finland. Det bekräftade lagets läkare Morten Boesen på ett presstillfälle i söndags.