Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Reaktioner om valresultatet i Östnyland – Jaakko Jalonen, SDP i Borgå: Samlingspartiet slog oss 6–0

Uppdaterad 14.06.2021 17:15.
En medelålders man i kavaj och hatt.
Bildtext Jaakko Jalonen (SDP) hade en liten föraning om vad som komma skulle.

Vad tycker Mia Heijnsbroek-Wirén om Samlingspartiets framfart i Lovisa? Och vad säger Jaakko Jalonen (SDP) i Borgå om att falla från styrelseordförandeposten till suppleant? Här har vi samlat reaktioner från politiker om valresultatet.

Allra först kan det löna sig att förkovra sig lite i hur valet gick i Östnyland.

Professor Åsa von Schoultz vid Helsingfors universitet och Staffan Pehrman, chefredaktör för Landsbygdens Folk, analyserade valresultatet i streamen från den nyländska valvakan. SFP gick bakåt i Östnyland medan Samlingspartiet är den stora segraren.

Studioanalys om valresultatet i Östnyland
Studioanalys om valresultatet i Östnyland - Spela upp på Arenan

Både glada och besvikna röster från Borgå

I Borgå förblir SFP störst men går miste om ett mandat. Samlingspartiet är näst störst och får tre mandat till, liksom Sannfinländarna. SDP, De Gröna och Centern går miste om två fullmäktigeplatser var. Vänsterförbundet fördubblar sina platser från en till två.

Stadsfullmäktiges ordförande Mikaela Nylander (SFP) är fortfarande Borgås stora röstdrottning med cirka 1 700 personliga röster. Det är också det största antalet personliga röster hon någonsin fått. Nylander kommenterar valresultatet för egen del och också det att SFP över lag tappade mandat i Östnyland.

Mikaela Nylander från SFP fortfarande överlägsen röstdrottning i Borgå: "Jag är jättetacksam över det stora förtroende jag fått"
Mikaela Nylander från SFP fortfarande överlägsen röstdrottning i Borgå: "Jag är jättetacksam över det stora förtroende jag fått" - Spela upp på Arenan

Ett lite överraskande resultat i Borgå var att SDP:s Jaakko Jalonen, nuvarande ordförande i stadsstyrelsen, föll ut och blev på suppleantplats. Jalonen är ändå nöjd över att arbetet med att vara mentor åt yngre kandidater burit frukt.

Jaakko Jalonen (SDP) föll ur Borgåfullmäktige: "Samlingspartiet slog oss 6-0"
Jaakko Jalonen (SDP) föll ur Borgåfullmäktige: "Samlingspartiet slog oss 6-0" - Spela upp på Arenan

Jorma Wiitakorpi ställde för första gången upp i kommunalvalet, och han fick direkt Samlingspartiets största röstpott i Borgå. Bland annat tack vare det här blev Samlingspartiet Borgås näst största parti med tre nya mandat.

Jorma Wiitakorpi var med om att lyfta Samlingspartiet till tvåa i Borgå: ”Vi nådde ut till Borgåborna”
Jorma Wiitakorpi var med om att lyfta Samlingspartiet till tvåa i Borgå: ”Vi nådde ut till Borgåborna” - Spela upp på Arenan

Samlingspartiet gick om SDP som näst största parti i Borgå. SDP:s röstmagnet Anette Karlsson kommenterar valresultatet.

SDP:s Anette Karlsson om valresultatet i Borgå: "Jag är orolig eftersom vårt fullmäktige blir mer högervridet"
SDP:s Anette Karlsson om valresultatet i Borgå: "Jag är orolig eftersom vårt fullmäktige blir mer högervridet" - Spela upp på Arenan

Röstkungligheterna i Lovisa

I Lovisa tappade Svenska folkpartiet fyra mandat, medan Samlingspartiet gick framåt och fick tre nya mandat i fullmäktige. Överlägsen röstkung i Lovisa var SFP:aren och nuvarande fullmäktigeordförande Otto Andersson. Han kommenterar valresultatet för egen och Lovisas del.

Röstkung Otto Andersson om att SFP tappade sin enkla majoritet i Lovisa: "Vi gjorde en avvärjningsseger"
Röstkung Otto Andersson om att SFP tappade sin enkla majoritet i Lovisa: "Vi gjorde en avvärjningsseger" - Spela upp på Arenan

Mia Heijnsbroek-Wirén var samlingspartiets röstdrottning.

Mia Heijnsbroek-Wirén, Saml: Jag gläds över vårt gemensamma valresultat och har inget behov av att lyfta mig själv
Mia Heijnsbroek-Wirén, Saml: Jag gläds över vårt gemensamma valresultat och har inget behov av att lyfta mig själv - Spela upp på Arenan

Gott valresultat för Rörelse Nu i Sibbo

SFP är fortfarande det största partiet i Sibbo men mister tre mandat. Samlingspartiet får två nya mandat och Sannfinländarna tre.

En av de stora framgångssagorna i kommunalvalet 2021 i Sibbo är Rörelse Nu, som tar tre mandat i fullmäktige. Under föregående valperiod har Rörelse Nu haft en ledamot i Sibbofullmäktige via ett partibyte.

Roy Harkimo är en av dem som nyss blev invalda.

Roy Harkimo från Rörelse Nu om valframgången i Sibbo: "Vi vill föra en mer öppen politik"
Roy Harkimo från Rörelse Nu om valframgången i Sibbo: "Vi vill föra en mer öppen politik" - Spela upp på Arenan