De ska mötas i Genève – men vad vill Putin och Biden ha av varandra?
Mötet i Genève mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden på onsdag tros inte bli av det vänligaste slaget. De träffas nu för första gången. Många ser redan mötet i sig som en prestation.
Spänningen mellan Moskva och Washington är högre än den varit på många år, och listan med dispyter mellan länderna är lång.
Varken Ryssland eller USA har för tillfället ambassadörer i det motsatta landet. En rad ryska befattningshavare är utsatta för sanktioner från USA:s sida, bland annat på grund av den ryska annekteringen av Krim och misstänkt rysk inblandning i amerikanska val.
Två tidigare marinsoldater från USA befinner sig i ryskt fängelse. En av dem anklagas för spionage och har dömts till 16 års fängelse.
Ryssland införde nyligen USA på sin officiella lista över "ovänliga, hotfulla stater".
Till råga på allt beskrev Joe Biden i en intervju för ABC News i mars president Vladimir Putin som "en mördare".
Nu ska dessa två presidenter träffas för första gången. Många ser redan mötet i sig som en prestation.
En statusfråga
– Mötet mellan Biden och Putin är viktigt rent symboliskt. Ryssland och USA spelar då "i samma liga" och för Putin är den här typens symboler inte oviktiga, säger Andrej Kortunov, chef för tankesmedjan RIAC i Moskva, till BBC.
För Kreml är det också viktigt att USA:s nya president redan nu, under sin första utlandsresa och på eget initiativ, vill träffa den ryska presidenten. Det handlar också om ett egentligt möte och inte bara en enskild träff i utkanten av någon annan tilldragelse.
Trots att Joe Biden har en fullspäckad tidtabell med Natomöten och EU-besök i Bryssel riktas ett särskilt intresset mot Bidens sista anhalt under Europaresan. På onsdag träffas Biden och Putin ansikte mot ansikte i Genève.
– Putin vill definitivt kunna mäta sig med USA:s president. Han vill bli respekterad på sina egna villkor, och han vill visa sina "machomuskler" och bli medlem i klubben, säger den politiska analytikern Lilja Sjevtsova till BBC.
Putin har å sin sida ofta tenderat att lämna utrymme för gissningar. Ett exempel är "de små gröna män" som tog sig till Krim varefter halvön annekterades och avskiljdes från Ukraina.
Vita huset har för sin meddelat att målet är att ha en "stabil" och "förutsägbar" relation med Ryssland.
Putin ser väst som fientligt – men ser ändå ämnesområden som kan diskuteras
Vladimir Putin har flera gånger understrukit att han anser att väst är fientligt inställt. Putin tenderar också att se USA som en motståndare.
Han är ändå en rationell politiker och inser att man måste minska på riskerna i ett partnerskap, och att ekonomiska sanktioner inte är trevliga.
En fientlig utrikespolitik leder inte heller till någon egentlig seger på hemmafronten där det finns nog med interna problem.
Vladimir Putin sa ändå nyligen i rysk tv att det finns "ämnen där vi kan arbeta tillsammans med USA", bland annat en ny runda av vapenbegränsningssamtal, diskussioner om regionala konflikter som Syrien och Libyen samt klimatfrågor.
Enligt Putin har mötet inte arrangerats i onödan om de båda länderna kan skapa mekanismer som stöder den här typens arbete.
I Ryssland har det också framkastats att ett slags fred ska kunna ingås i "det diplomatiska kriget".
USA har utvisat tiotals ryska diplomater och stängt ner två inrättningar under de senaste åren. USA har förvägrats utrymmen i Ryssland, vilket har lett till betydande problem till exempel vid beviljandet av visum.
En eventuell överenskommelse om fångutbyte kan kanske också finnas på agendan.
Putin vet att det kan bli aktuellt med frågor kring mänskliga rättigheter, inklusive fallet Aleksej Navalnyj – oppositionspolitikern som först förgiftades för att därefter gripas och fängslas.
Navalnyjs politiska byråer och antikorruptionsorganisation bannlystes nyligen av en domstol i Moskva, med motiveringen att den är "extremistisk".
Att detta skedde strax före mötet med Biden ses som ett uttryck för Putins lust att visa att Ryssland inte bryr sig och att USA inte har något med det att göra.
På måndagen avfärdade Putin i en intervju för NBC "de farsartade anklagelserna" om att Ryssland skulle ligga bakom cyberattacker mot USA.
Han sa också att han är öppen för ett fångutbyte med USA. Han meddelade dessutom att den fängslade oppositionspolitikern och Kremlkritikern Aleksej Navalnyj inte behandlas värre än någon annan.
Biden strävar efter personliga relationer – men Putin är en svår nöt att knäcka
– President Joe Biden talar ofta om det han ser som centralt då det gäller att föra en produktiv utrikespolitik: Bygga upp personliga relationer.
Biden har dock gjort det klart att det finns gränser för hur långt man kan gå då det gäller att få en god personlig relation, och med den ryska ledaren kan det bli svårt. Biden har under årens lopp kommenterat Putin i beska ordalag.
Biden har ändå med sin långa politiska erfarenhet bedömts ha en viss information och en kanske mer djupgående insikt i både Putins agerande och Ryssland som land. Han anses ha en lite bättre insikt i ryska frågor än vad hans företrädare har haft.
Vita huset har meddelat att Joe Biden inte kommer att hålla någon gemensam presskonferens med Putin efter mötet. Enligt administrationen sägs Biden inte vilja upphöja Putin.
I går tillfrågades Biden om USA:s sanktioner mot Ryssland har ändrat på Putins beteende. Biden skrattade och svarade: "Han är Vladimir Putin".
Vita husets pressekreterare Jen Psaki sa förra veckan till reportrar att Biden har känt Putin under en lång tid, men att han alltid har uttryckt sin oro.
– Det handlar inte om vänskap och det handlar inte om förtroende. Det handlar om vad som ligger i USA:s intresse, och vi bedömer att relationen kan röra sig i en mer stabil och förutsägbar riktning, sa Psaki.
"Biden vet vad Putin vill"
Rachel Ellehuus, ledare för ett centrum för strategiska internationella studier, säger till nyhetsbyrån AP att Joe Biden nog har haft andra bekymmersamma relationer med världsledare men att Putin har gett Biden så fundamentalt svåra problem att personlig diplomati inte kan fixa det.
– Biden har länge varit medveten om att det enda Putin vill på riktigt är att underminera USA, splittra Nato och lösa upp EU. Biden vet att det finns en mycket liten gemensam grund att stå på och arbeta från då det gäller Putin.
Biden har också sagt att mötet i Genève kommer att utgöra ett test som visar huruvida en mer stabil och produktiv relation alls är möjlig med ett land som USA anklagar för inblandning i de två senaste valen i USA. Biden är själv inte så säker på att det kommer att lyckas.
Enligt Biden följer Putin i allmänhet sin egen väg och ångar på – helt oavsett hur vänlig den andra parten är.
– Det finns ingen garanti för att man kan ändra på en persons beteende. Envåldshärskare har enorm makt och de behöver inte bemöta en publik, sa Joe Biden i går till CNN .
Viktigt ändå att mötet äger rum
Många ser det ändå som betydelsefullt att mötet verkligen äger rum.
– Efter att först "som förrätt" anklaga varandra, förflyttar de sig ändå sedan vidare till "huvudmåltiden", och den handlar om: "Låt oss göra något för att minska på spänningen", säger analytikern Lilja Sjevtsova.
Källor: BBC, CNN, AP, AFP