Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sannfinländarna tog 600 nya fullmäktigeplatser runt om i landet – nyinvalda Satu Söderström på Kimitoön uppskattar friheten partiet ger

Satu Söderström
Bildtext Trots att Sannfinländarna i Kimitoön endast har ett mandat känner sig Söderström inte ensam utan får stöd från partikolleger i andra kommuner.

Trots att Sannfinländarna inte riktigt levde upp till de höga förväntningarna, var de det parti som växte mest i årets kommunalval. Åboland är inget undantag från regeln och med tre mandat i Pargas och ett i Kimitoön lyckades partiet ta sig in i båda kommunernas fullmäktige.

– Det känns jättefint att vara personen som skriver historia, att vara den första Sannfinländaren på ön, samtidigt som jag är kvinna och ung. Det betyder också att jag måste jobba så hårt jag kan så att jag kan visa hur fin politik vårt parti kan bedriva, säger Satu Söderström som för första gången ställde upp i ett kommunalval i år.

Med 49 röster tog hon sig in i fullmäktige, och hon tror att det är hennes lättillgänglighet som varit viktig under hennes kampanjande. Hon är företagare och har bland annat ett Instagram-konto med nästan 12 000 följare vilket är ganska unikt bland lokalpolitiker.

– Jag är även företagare och förstår dem och deras behov bra. Och kanske det faktum att jag är en ganska annorlunda kandidat för att vara Sannfinländare. Som kvinnlig, tvåspråkig sexualrådgivare blir det en kontrast till det som folk traditionellt associerar till Sannfinländarna. Även det kan ha haft betydelse i att jag blev invald, funderar Söderström.

Känner sig inte ensam

Sannfinländarna kändes som ett självklart val när Söderström skulle välja parti.

– Jag tycker att jag har mest frihet och plats att verka inom mitt parti. Ingen kommer och trycker ner mig och säger att jag inte får tala om frågor som berör sexualitet. Till exempel finns det ganska gammalmodiga uppfattningar inom sexologi, vad sexualundervisningen i skolorna innehåller som ett exempel, säger hon.

Störst politiskt intresse har Söderström för bildningen, men hon vill även jobba för hurdant företagarklimat Kimitoön erbjuder.

Fullsatt mötessal i Dalsbruk
Bildtext Kimiotöns politik har varit mansdominerad, men andelen kvinnor i fullmäktige steg nu från 18 till 33 procent.

– Om vi inte har företagare finns det inte arbetsplatser heller. Vi vill ju få företagare att inse fördelen med att bedriva sitt företag här och betala skattepengar hit, i stället för att bara ha sitt fritidshus i kommunen, säger hon.

Sannfinländarna knep alltså för första gången en plats i Kimitoöns fullmäktige, men Söderström känner sig ändå inte ensam.

– Jag tror att det är ett par ganska stora stövlar jag hoppar in i, men jag klarar ofta sådana situationer bra och har ett bra nätverk runt mig bland partikolleger. Så inte är jag helt ensam fast jag är ensam i fullmäktige, säger hon.