Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan man återvända till elitidrott efter ett hjärtstopp? Professor i kardiologi om Eriksens kollaps: "Bästa stället att få hjärtstopp är på en toppmatch i fotboll"

Från 2021
Uppdaterad 15.06.2021 13:32.
En pojke håller upp en skylt med texten "Get well soon Eriksen" där han står på läktaren under matchen mellan England och Krotatien.
Bildtext Det är många som hoppas att Christian Eriksen snabbt ska krya på sig. Bland annat den här engelska pojken som hade med sig en krya på dig-skylt till matchen England–Kroatien.

Att elitidrottare plötsligt drabbas av hjärtstillestånd är mycket ovanligt – men det händer. Hur snabbt man repar sig och om det finns möjligheter att ta upp idrottskarriären igen beror på vad som ligger bakom hjärtfelet. Men en sak är klar: den snabba vården räddade Christian Eriksens liv.

Vid ett plötsligt hjärtstopp är varje sekund avgörande. Hjärtat slutar pumpa blod och stoppar syretillförseln till hjärnan och andra viktiga organ. Inom 10–20 sekunder är man medvetslös. Om man inte får igång cirkulationen inom de närmaste minuterna följer bestående men eller döden. 

Eftersom snabb hjärt- och lungräddning är så avgörande överlever bara ungefär var tionde europé som drabbas av hjärtstillestånd utanför ett sjukhus.

Så även om Christian Eriksens kollaps i EM-mötet mellan Danmark och Finland på alla sätt var fruktansvärd, hade han tur i att vara omgiven av kunnig personal med rätt utrustning.

– Om man drabbas av hjärtstillestånd är en toppmatch i fotboll ett av de bästa ställena det kan hända på, där finns sjukvårdspersonal och defibrillator så hjälpen kommer snabbt, säger Kjell Nikus, professor i kardiologi vid Tammerfors universitet.

Hur kan det drabba en ung atlet?

Hjärtsjukdomar är något som ofta kopplas ihop med äldre människor. Men även om det är ytterst ovanligt händer det att unga idrottare dör av plötsligt hjärtstopp. Hjärtstillestånd är faktiskt den vanligaste orsaken till plötslig död i samband med en idrottsprestation.

Exakt hur vanligt det är är svårt att säga. En finsk översikt av internationella studier visar att 0,33–3,6 av 100 000 idrottare årligen drabbas av oväntad plötslig död. Ungefär hälften av fallen är kopplade till hjärtsjukdom.

Hjärtstillestånd bland idrottare kan bero på olika saker, berättar Kjell Nikus. Det kan handla om ärftliga hjärtmuskelsjukdomar som gått förbi obemärkta, sjukdomar i hjärtats elektriska retledningssystem som ökar risken för kammarflimmer eller också en hjärtmuskelinflammation som inte upptäckts på grund av avsaknaden av symtom. Hos över 35-åriga idrottare bör man också beakta möjligheten av hjärtinfarkt. 

Kjell Nikus, professor i kardiologi, tittar in i kameran klädd i läkarkläder.
Bildtext Kjell Nikus förklarar att A och O när någon drabbas av hjärtstopp är att de snabbt får hjärt- och lungräddning. Därför är det till stor nytta om man har vårdpersonal kring sig när det händer.
Bild: Hjärtsjukhuset

Genom regelbundna hälsokontroller för elitidrottare kan man upptäcka hjärtsjukdomar, men att förutse alla eventuella fall är omöjligt. Det här även om idrottarna undersöks med EKG.

– Vissa störningar i det elektriska retledningssystemet syns inte i EKG. De kan förekomma tillfälligt. Och en del personer med hjärtmuskelsjukdomar kan ha normalt EKG. En hjärtmuskelinflammation kan man dessutom ha hunnit få efter sin senaste undersökning, förklarar Kjell Nikus.

Omtvistat om EKG ska vara en obligatorisk del av hälsogranskningarna

Enligt Nikus håller de flesta topplag en hög nivå på sina hälsogranskningar. Idrottarna undersöks vid minsta misstanke om sjukdom. 

Italien, där Eriksen spelar klubbfotboll i laget Inter Milan, är något av ett pionjärland när det kommer till uppföljning av idrottares hälsa. Där används EKG rutinmässigt för hälsogranskningar.

Obligatoriska EKG-screeningar är ändå något omtvistade eftersom alla inte anser att det finns bevis på att de är kostnadseffektiva. I till exempel USA är EKG inte en obligatorisk del av toppidrottarnas hälsoundersökningar. Inte heller Finland ställer några sådana krav.

– Men faktum är att EKG hittar en del av de odiagnostiserade hjärtsjukdomar som kan orsaka hjärtstillestånd, säger Nikus.

Går det att komma tillbaka på topp?

Att överleva ett hjärtstillestånd är alltså en stor seger i sig. Men vågar man hoppas på att en dag se Eriksen tillbaka på fotbollsplanen?

Det beror till stor del på vad som låg bakom att hans hjärta stannade, förklarar Nikus. Om det till exempel bottnar i en hjärtmuskelinflammation är kutymen ett tävlingsstopp på sex månader, varefter man stegvis kan börja träna och tävla för fullt om man får grönt ljus från alla kardiologiska undersökningar.

Men många andra hjärtsjudomar kräver en implanterad ICD (en speciell pacemaker), som vid behov ger en elchock för att parera livshotande rytmstörningar. I så fall kan det vara riskabelt att återgå till toppidrott.

– Det är lite kontroversiellt. Det finns personer som anser att man kan återgå till tävlingsidrotten medan andra inte rekommenderar det. Pacemakern ger en eller flera elstötar om man får en allvarlig rytmstörning. Innan rytmen blir normal kan man mista medvetandet, säger Nikus.

Ett exempel på det här är när Ajax-spelaren Daley Blind kollapsade under en träningsmatch förra sommaren. Blind hade tidigare fått en ICD implanterad efter att man upptäckte att han led av ett hjärtfel. 

Christian Eriksen.
Bildtext För att prestera på den nivån som idrottsstjärnor som Christian Eriksen gör krävs att allt i kroppen stämmer.
Bild: Friedemann Vogel / EPA-EFE / All Over Press

Kjell Nikus konstaterar att han aldrig själv har stött på personer som återgått till elitidrott efter att ha drabbats av ett hjärtstillestånd. För att kunna prestera på toppnivå krävs att allting stämmer.

– Toppidrott fordrar en väldigt hög prestationsnivå. En liten störning som andra inte skulle känna av märker idrottare snabbt om prestationsförmågan blir sämre eller om pulsen stiger snabbt vid träning.

Å andra sidan är deras utgångsläge betydligt bättre när olyckan är framme.

 – Om man har ett hjärta som tål hård prestation är utgångspunkten mycket bättre när något sådant här händer. Idrottare repar sig i allmänhet snabbt, säger Nikus.

Diskussion om artikeln