Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

En musiklärare, en ex-minister och ett nyhetsankare – här är huvudstadsregionens röstmagneter i kommunalvalet

Uppdaterad 15.06.2021 10:01.
Elina Valtonen, Minja Koskela ja Jussi Halla-aho.
Bildtext Röstmagneterna Elina Valtonen, Minja Koskela och Jussi Halla-aho.

Det är till stor del bekanta namn som pryder listan över dem som fått flest röster i kommunerna i huvudstadsregionen i kommunalvalet. Men en och annan överraskning kan också skådas.

Helsingfors

Elina Valtonen lockade flest röster bland Samlingspartiets kandidater med 15 785 stycken. Valtonen, som tidigare hette Lepomäki, är diplomingenjör till utbildningen och har suttit i riksdagen sedan 2014.

Hon fick sällskap i toppen av Samlingspartiets lista av borgmästarkandidaten Juhana Vartiainen. Han skrapade ihop totalt 13 884 röster, över 10 000 fler än då det senast begav sig i kommunalvalet 2017. Vartiainen är riksdagsledamot sedan 2015. 

Den överlägsna röstkungen i Helsingfors blev ändå Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho, som kammade hem 18 843 röster. Han fick därmed inte bara flest röster i Helsingfors utan också i hela landet. Avståndet till nästa kandidat inom det egna partiet är också stort. Halla-aho fick 16 gånger fler röster än följande kandidat på Sannfinländarnas lista. 

Det stora överraskningsnamnet är kanske ändå Vänsterförbundets Minja Koskela. Hon är utbildad musiklärare, magister i samhällsvetenskap och jobbar som politiskt sakkunnig inom Vänsterförbundet. Med sina 5 600 röster kammade hon hem fler röster än andra mer etablerade politiker inom partiet som Paavo Arhinmäki och Veronika Honkasalo. 

Minja Koskela Musiikkitalossa.
Bildtext Minja Koskela.

– Det är svårt att analysera, men det långtida arbetet har säkert burit frukt. Men innan man har rett ut vem man träffat och vad man talat om med dem så går det inte att säga, svarade Koskela på frågan om hur hon hade lockat så många väljare. 

Esbo 

I Esbo var Samlingspartiets Kai Mykkänen den som samlade flest röster i valet. Riksdagsledamoten och tidigare inrikes- samt utrikeshandels- och utvecklingsministern fick sammanlagt 6 533 röster. 

Det är en tredjedel fler än tvåan Maria Guzenina från SDP med 4 342 röster och dubbelt fler än trean och fyran Jarno Limnell och Mia Laiho från Samlingspartiet med 3 144 respektive 3 030 röster.

Också Guzenina och Laiho är riksdagsledamöter. Guzenina har suttit i riksdagen sedan 2007 och fungerade som omsorgsminister i Katainens regering. Medicine doktor Laiho valdes in i riksdagsvalet 2019.

Limnell kan betraktas som något av en överraskning, då det var första gången han ställde upp i ett kommunalval. Han är till vardags arbetslivsprofessor i cybersäkerhet vid Aalto-universitetet och sakkunnig i frågor som rör cybersäkerhet.

Jarno Limnéll
Bildtext Jarno Limnell.

Vanda

Precis som i kommunalvalet 2017 var det SDP:s Antti Lindtman som fick flest röster. I år fick han 5 118 stycken, vilket är omkring 500 fler än 2017. Lindtman är riksdagsledamot sedan 2011 och fungerar just nu som Socialdemokratiska riksdagsgruppens ordförande. 

Riksdagsledamoten sedan 2015 Sari Multala (Saml) blev tvåa med 3 384 röster och Sannfinländarnas Mika Niikko trea med 1 684 röster. Niikko har suttit i riksdagen sedan 2011.

Grankulla

Röstdrottningen i Grankulla 2017, riksdagsledamoten Veronica Rehn-Kivi från SFP, kammade även i år hem flest röster i Grankulla. Hon fick 334 röster.

– Det kändes lite pirrigt inför valet, men oron tycks ha varit onödig, sa Rehn-Kivi då förhandsrösterna hade publicerats vid 20-tiden på valkvällen. 

Rehn-Kivi fick sällskap i toppen av en nykomling, nämligen partikamraten Gunilla Löfstedt-Söderholm, ett bekant ansikte för många från nyheterna i tv-rutan. Hon valdes in som ny kandidat med 139 röster.

En kvinna med mörkt hår, glasögon med röda bågar och röd-vit (polka) randig topp i en lummig trädgård med röd liten stuga, plastbord, parasoll och stolar, träd och sol.
Bildtext Gunilla Löfstedt-Söderholm.

Samlingspartisterna Lauri Ant-Wuorinen och Tapani Ala-Reinikka lade beslag på andra- och tredjeplatsen med 209 respektive 207 röster.

Kyrkslätt

Också i Kyrkslätt var det samma namn som lade beslag på titeln som röstkung som 2017. Arkitekten, riksdagsledamoten sedan 2015 och Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz (SFP) fick 1 751 och därmed flest röster i Kyrkslätt.

– Jag känner mig hedrad och ödmjuk inför det att jag har fått så stort förtroende av Kyrkslättborna, sa Adlercreutz.

Hans kollega i riksdagen sedan 2019, Sannfinländarnas Riikka Purra fick 1 315 och i och med det näst flest röster.