Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slovakien fick stopp på Lewandowski – tog viktig seger efter Skriniars praktträff

Från 2021
Uppdaterad 14.06.2021 21:58.
Programmet är inte längre tillgängligt

EM-premiären blev en mardröm för Polen. Robert Lewandowski var osynlig och med tio man på planen fick man se Slovakien vinna med 2–1.

Robert Lewanwoski kom till EM med en magisk ligasäsong i bagaget. Han gjorde hela 41 mål för Bayern München i Bundesliga och i EM är förhoppningarna stora på honom bland de polska fansen.

Men efter premiären finns det fog för oro. Lewandowski var väldigt osynlig och Polen åkte lite överraskade på en förlust mot Slovakien.

– Det här känns helt otroligt, det är svårt att hitta ord. Det var inte många som trodde på oss i den här matchen men vi lyckades, säger Slovakiens lagkapten Marek Hamsik.

Slovakien som på förhand sågs som det svagaste laget i gruppen gjorde det första målet i matchen. I den 18:e minuten tunnlade sig Robert Mak in i straffområdet och sköt ett skott som först gick i stolpen och sedan tog bollen på den polske målvakten Wojciech Szczesnys rygg och gick in i mål.

Mak fick ändå inte målet i sitt namn. Eftersom bollen var på väg bort från målet efter stolpträffen noteras det som ett självmål av Szczesny.

Polsk utvisning i andra halvlek

Slovakiens ledning höll resten av halvleken men efter paus inledde Polen i ett rasande tempo och fick utdelning direkt. Efter ett inspel från vänsterkanten kunde en omarkerad Karol Linetty sätta in kvitteringen.

Det här skulle ändå bli Slovakiens stora kväll. Efter en dryg timmes spel drog Grzegorz Krychowiak på sig sitt andra gula kort och blev utvisad, och Slovakien utnyttjade sitt numerära överläge.

Segermålet kom i den 69:e minuten då Milan Skriniar fick praktträff i straffområdet efter en hörna. Polen hade några halvchanser på slutet men Slovakien höll undan och tog en ytterst viktig seger.

– Vi klarade av att få stopp på Lewandowski. Första halvlek var riktigt bra men i början av andra sov vi under några minuter. Vi lyckades ändå göra ett mål till och sedan höll vi undan, säger Slovakiens tränare Stefan Tarkovic.

Tre poäng kan gott och väl räcka för att gå vidare till åttondelsfinal från en grupp som även innehåller Spanien och Sverige.

Resultat:

Polen – Slovakien 1–2 (0–1)
18´ 0–1 Självmål
46´ 1–1 Karol Linetty
69´ 1–2 Milan Skriniar

Diskussion om artikeln