Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från eufori till skräck och hjältedåd – Lukas Hradecky fick uppleva hela känsloskalan i EM-debuten: "Går inte att sätta ord på det"

Från 2021
Finland tackar publiken efter segern över Danmark.
Bildtext Lukas Hradecky och det finländska landslaget tackar publiken efter segern.
Bild: Friedmann Vogel / EPA-EFE / All Over Press

Att Lukas Hradecky skulle spela en nyckelroll mot Danmark var aldrig ifrågasatt. Men att målvakten skulle få rädda en straff och säkra skrällartade tre poäng var en överraskning. Christian Eriksens öde är ändå det som Hradecky själv vill lyfta fram.

Då Vårt land ekade i Parken var humöret så bra som det bara kan vara. Drömmen var verklig. Finlands herrlandslag skulle spela en EM-match för första gången någonsin.

– Det var ändå den första matchen vi spelat med publik på läktarna på ett och ett halvt år. Känslan var på topp. Men sen fick vi bevittna något tragiskt, säger Lukas Hradecky till Yle.

Programmet är inte längre tillgängligt
Finlands nationalsång och fotbollsherrarna spelar EM-slutspelsmatch för första gången - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det som hände i slutet av den första halvleken kom att fälla en skugga över allt annat. Christian Eriksen kollapsade och återupplivades på planen.

– Som tur är slutade det ändå lyckligt, säger Hradecky.

Eriksens liv räddades och han var vid medvetande redan då han fördes till sjukhus. Efter det har måendet stegvis blivit bättre.

– Vi har hela tiden hållit oss uppdaterade om hans mående. Vi läser nyheter dagligen för att få veta hur han mår. Nu ser det lyckligtvis bra ut redan, säger Hradecky.

Från chock ...

Matchen spelades klart redan samma kväll. Det är ett beslut som i efterhand har kritiserats kraftigt från danskt håll.

Uefa gav nämligen de danska landslagsspelarna två val: spela klart matchen i kväll eller på söndag med start klockan 13 finsk tid. Då valde danskarna det mindre dåliga alternativet – och fortsatte matchen redan på lördagskvällen.

I det finländska omklädningsrummet var stämningen också surrealistisk.

– Vår läkare och matchens domare höll oss underrätade hela tiden. Vi fick höra alternativen, och det var väl det logiska att spela klart samma kväll. Men det var på alla sätt och vis en skärrande situation, säger Hradecky och fortsätter:

– Teemu Pukki var en av dem som sa att danskarna helt uppenbart var i chock. Men vi försökte sköta det så bra vi kunde. Samtidigt hade det alldeles garanterat en inverkan på hur de spelade efteråt.

... till straff

Då matchen sedan återupptogs verkade Danmark ändå hålla i taktpinnen. Finland kom bättre in i matchen ju längre den gick och med halvtimmen kvar kom det som till slut stod som segermålet då Joel Pohjanpalo nickade in 1–0.

Men matchen kunde mycket väl ha slutat i ett oavgjort resultat också. Danmark fick en straff med 0–1 på tavlan. Pierre-Emile Højbjerg var den som tog hand om bollen.

– ”Luke” rusade genast fram till mig för att fråga vart han kommer att skjuta. Men jag kunde bara rycka på axlarna. Højbjerg är en spelare som man inte har någon aning om vart han kommer att sätta den, berättar målvaktstränaren Antti Niemi.

Programmet är inte längre tillgängligt

Själv väljer Hradecky att hylla backarnas insatser framför honom. Mittbackstrion i Paulus Arajuuri, Joona Toivio och Daniel O’Shaughnessy var rätt män på rätt plats.

– Om ”Paukku” Arajuuri är skyldig mig några öl från tidigare så är jag nu skyldig honom några flak. Det går inte att sätta ord på hur uppoffrande de är. Skotten som kom ända fram var lätta för mig att plocka. Det var en seger vi tog tillsammans, säger han.

Varnar för Ryssland

Finland tog alltså tre poäng i premiären och ligger redan nu väl till med tanke på ett fullständigt otippat avancemang till åttondelsfinal. För fem år sedan kunde tre poäng, med en tillräckligt bra målskillnad, räcka till för en biljett till slutspelet.

Med ens en poäng mot Ryssland eller Belgien kan Finland så gott som garantera sin tredjeplats i gruppen. Med en seger över Ryssland – gruppens i förhand sett lättaste motstånd för de blåvita – säkrar man platsen redan nu.

Ryssland förlorade med 0–3 mot Belgien i sin första match.

– Vi kan inte ta ut något alls i förväg. Vi var ultraeffektiva mot Danmark (reds.anm. Ett mål på ett skott på mål) medan Ryssland inte kom upp i egen nivå mot Belgien. Det kommer att bli en annorlunda match, säger Hradecky.

Finland möter Ryssland i S:t Petersburg på onsdag klockan 16. Yle sänder matchen med svenskt referat direkt i TV2 och på Arenan.