Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Ungern demonstrerade tusentals mot homofobiskt lagpaket som parlamentet har godkänt

Från 2021
Uppdaterad 15.06.2021 15:47.
Tusentals människor med regnbågsflaggor demonstrerade mot det tilltänkta lagpaketet utanför parlamentsbyggnaden i Budapest på måndagen.
Bildtext Tusentals människor med regnbågsflaggor demonstrerade mot lagpaketet utanför parlamentsbyggnaden i Budapest på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Utanför parlamentsbyggnaden i Budapest samlades över 5 000 människor på måndagen för att protestera mot ett nytt lagpaket. Viktor Orbáns nationalkonservativa högerregering vill förbjuda det man kallar för "främjande" av homosexualitet. Barn och unga ska "skyddas" från information om sexuella minoriteter eller könskorrigering.

Allt från filmer och böcker till skolundervisning omfattas av det aktuella lagförslaget i Ungern. Personer som är under 18 år ska skyddas från pornografi och från all information om hbtqi-personer eller om könskorrigeringar, åtminstone om informationen kan tänkas "främja" den här typen av grupper eller uttryck.

Inte heller företag ska få ge någon form av publicitet för hbtqi-rörelsen eller visa den sitt stöd. Det kan medföra att reklam från stora internationella företag stoppas om den innehåller någonting som kan tolkas som solidaritet med sexuella minoriteter.

Regeringspartiet Fidesz lade fram lagförslaget i förra veckan och motiverar det med att man vill skydda barn från pedofili.

– Det blir mer och mer obekvämt att leva här, inte bara för homosexuella utan för alla, sade demonstranten Attila Kelemen till AFP på måndagen. Kelemen arbetar som skolpsykolog.

Cyniskt, motbjudande och avsiktligt av Orbán-regeringen

Att jämställa könsdiversitet och sexuell mångfald med pedofili kränker hbtqi-personers värdighet och riskerar att försätta sexuella minoriteter i Ungern i fara, påpekar människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) för nyhetsbyrån AP.

– Lagförslaget är ett cyniskt, motbjudande och avsiktligt försök av Orbán-regeringen att trampa ner hbtqi-personers rättigheter och göra dem osynliga i det ungerska samhället, säger Lydia Gall från HRW.

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Dunja Mijatović hade – bland många andra – uppmanat ungerska parlamentariker att rösta nej till lagpaketet.

Regeringspartiet Fidesz har majoritet i parlamentet och lagförslaget fick i dag grönt ljus. Orbán och Fidesz menar att de bara försvarar traditionella värden och den ungerska kulturen.

I slutet av 2020 antog Ungern en rad lagar till skydd för den traditionella familjemodellen. Därmed förbjöds i praktiken samkönade par att adoptera barn. Det blev också omöjligt för transpersoner att ändra på sin könstillhörighet i officiella dokument.

Hbtqi är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Källor: AP, AFP, Yle

Diskussion om artikeln