Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten – 15.6

Från 2021
Uppdaterad 15.06.2021 14:53.
En sjukskötare tar ett coronatest.
Bild: Mari Kahila / Yle

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Vasa sjukvårdsdistrikt slopar begränsningarna för privata tillställningar

Från och med i dag, tisdag, finns inga begränsningar för privata tillställningar. Vasa sjukvårdsdistrikts coronasamordningsgrupp beslöt att ta bort rekommendationen på högst 50 personer.

– Tidigare rekommenderade vi att, till exempel, matcher skulle spelas bara inom och mellan de regioner som befinner sig på basnivå. Men nu är läget i hela landet så pass bra att vi kan ta bort den rekommendationen, säger Marina Kinnunen, Vasa sjukvårdsdistrikts direktör.

Det enda man nu håller fast vid är rekommendationen om att man ska använda munskydd i offentliga utrymmen och fortsätta jobba på distans.

– De rekommendationerna står kvar till 30 juni, efter det följer vi THL:s rekommendationer, säger Kinnunen.

Fortfarande gäller förstås rekommendationerna om att hålla minst två meters avstånd till andra människor, hålla god handhygien och att man ska stanna hemma om man får symtom.

Inga nya fall av covid-19 inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Antalet bekräftade fall av covid-19 ligger fortfarande på 2 480 inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Inga nya fall har konstaterats under senaste dygnet.

Incidensen för de senaste två veckorna per 100 000 personer är 11.

I går togs 320 prover inom distriktet.

Ett nytt fall i Södra Österbotten

Inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har ett nytt fall av coronasmitta upptäckts. Distriktet uppger att 1-3 patienter vårdas på sjukhus för covid-19.

Incidenstalet är 18 per 100 000 invånare under senaste 14 dagarna.

Under gårdagen togs 242 prover.

Diskussion om artikeln