Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slut på det 17 år långa bråket mellan Airbus och Boeing, Biden förhandlade med EU i frågan – von der Leyen: "I dag har vi levererat"

Från 2021
Uppdaterad 15.06.2021 16:23.
Ett Finnairplan av modellen Airbus A350 XWB
Bildtext Ett Finnairplan av modellen Airbus A350 XWB.
Bild: Lehtikuva / Handout

USA:s president Joe Biden har intensifierat sina försök att förbättra handelsrelationerna, och nu har USA och EU beslutat att den 17 år långa konflikten om nationella subventioner till flygplanstillverkarna Airbus och Boeing ska få ett slut.

President Biden träffade EU-ledarna i Bryssel på tisdagen, bland annat för att försöka få ett slut på handelstvister.

Den viktigaste gäller det mycket långvariga bråket om olagliga subventioner till nationella flygplanstillverkare.

Målet var att få ett slut på den 17 år långa konflikten om nationella stöd till det europeiska bolaget Airbus och det amerikanska Boeing.

EU och USA har nu enats om en femårig övergångsperiod då strafftullar dras bort. Parterna ska också försöka utforma lagliga stöd till flygplanstillverkare.

Joe Biden har nu möjligheter att rätta till de spända relationer som uppstod under president Donald Trump som införde tariffer av olika slag, bland annat tullar på stål och aluminium.

Ursula von der Leyen och Joe Biden i Bryssel 15.6.2021
Bildtext Ursula von der Leyen och Joe Biden var nöjda.
Bild: AFP / Lehtikuva

von der Leyen: "I dag har vi levererat"

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa efter mötet att EU och USA har kommit överens om att förlänga det "vapenstillestånd" som råder mellan flygplanstillverkarna Airbus och Boeing.

– Det här mötet inleddes med ett genombrott i flygplansfrågan. Nu öppnas ett nytt kapitel i vår relation. Vi lämnar rättstvisten bakom oss och går in i ett samarbete i flygplansbranschen – efter 17 år. I dag har vi levererat, sa von der Leyen i en kommentar efter mötet med Biden.

Konflikten mellan de rivaliserande flygplanstillverkarna och den internationella handelsorganisationen WTO har pågått sedan 2004.

Nu eftersträvar parterna en mer långfristig lösning kring vilka nationella subventioner som ska tillåtas för vilka produkter.

Tariffer ska fasas ut

USA:s representant vid förhandlingarna, Katherine Tai, sa på tisdagen att det handlar om en fem år lång överenskommelse om att fasa ut strafftullar.

Enligt henne kan tarifferna återinföras om det inte blir möjligt för amerikanska företag att konkurrera på rättvisa villkor med företag i Europa.

President Biden sa för sin del att dagens lösning avlägsnar långvariga irritationsmoment i relationen mellan USA och EU.

Förutom president Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen deltog också Europeiska rådets ordförande Charles Michel i förhandlingarna.

 Ett Boeing 737 MAX8-flygplan
Bildtext Ett Boeing 737 MAX 8-flygplan.
Bild: Handout

"Allt är nog inte så rosenskimrande"

Guntram Wolff, chef för tankesmedjan Bruegel i Bryssel, säger att relationen mellan EU och USA är "mycket, mycket bättre" nu i jämförelse med hur den var under Trumps presidentskap, eftersom det nu handlar om parter som kan tala med varandra igen, och parter som förstår varandra.

– Men jag vill varna dem som tror att allting nu är så rosenskimrande.

Wolff påpekar att det fortfarande finns betydande och besvärliga meningsskiljaktigheter.

Vilken betydelse kan en lösning på Airbus-Boeing-problemet ha?

Guntram Wolff bedömer att en överenskommelse har en mycket större symbolisk betydelse än den rent ekonomiska.

– Det finns ett mycket knepigare och mindre acceptabelt problem ur europeiskt perspektiv, och det är de ståltariffer som Donald Trump införde. De är inte berättigade och de är anstötliga för européerna. Det är synd om man inte lyckas få bort dem.

Finns det en chans att ståltullarna försvinner?

– Det är det som är frågan. Bidenadministrationen förstår nog att Trumps hävdanden om att tullarna handlar om nationell säkerhet inte stämmer. Men det finns en viss press på Biden i hemlandet, där stålproducenterna gärna vill ha kvar tarifferna. Och det är illa om den officiella signalen fortfarande är att ståltariffer behövs av säkerhetsskäl.

– Men man kan nog fråga sig vilka säkerhetsaspekter det handlar om då EU exporterar stål till USA. Jag bedömer att det här är ett helt oberättigat påfund, säger Wolff.

Nu förändras läget – men hur länge?

Trumperan har satt djupa spår i USA och det finns fortfarande väldigt många Trumpanhängare i landet.

Joe Biden medför just nu förändringar – men hur länge? I USA undrar många nu vad som kommer att hända i valet om tre år.

– Blir Donald Trump president igen, frågar sig Guntram Wolff.

Konkurrens mellan flygplanstillverkarna Airbus och Boeing
Bildtext Airbus och Boeing har båda erhållit nationella subventioner.
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln