Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronapandemin förvärrade korruptionen i EU visar utredning – i vissa länder har en av fem mutat sig till hälsovård

En kvinna blir vaccinerad mot corona
Bildtext En av fem personer i vissa EU-länder har mutat sig till hälsovård under coronapandemin

Coronapandemin har förvärrat korruptionen runt om i EU. Det visar den oberoende organisationen Transparency Internationals årliga rapport. EU-invånare har mutat sig till hälsovård och vissa regeringar har utnyttjat pandemin för egen vinning. 

Över 40 000 personer i alla EU-länder deltog i undersökningen som visade att speciellt hälsovården har varit en härd för korruption under coronatiden, när regeringarna har kämpat med att handskas med pandemin. 

En av fem personer i vissa EU-länder har mutat sig till hälsovård under pandemin. Det gäller främst invånare i Rumänien, Bulgarien, Ungern och Litauen. 

Men också i bland annat Belgien, Österrike och Grekland är det relativt vanligt att betala muta för att få hälsovård. 

Bild på personer med ansiktsskydd som går inne i shoppingscenter i Bryssel.
Bildtext I bland annat Belgien är det också relativt vanligt att betala muta för att få hälsovård enligt utredningen.

Vidare har i medeltal 29 procent av EU-invånarna förlitat sig på vänner eller familjemedlemmar med kontakter för att få vård. 

Det här har hänt mest i Tjeckien, Portugal och Ungern. 

- EU ses ofta som en bastion för integritet, men utredningen visar att länder runt om i unionen är sårbara för korruptionens effekter, säger Delia Ferreira Rubio, chef för Transparency International. 

- Under en hälsokris kan det vara lika skadligt att använda sig av personliga kontakter som att betala muta för att få hälsovård. 

- Liv kan gå förlorade när människor med kontakter får medicinsk vård eller coronavaccin före dem som behöver det mer, säger Ferreira Rubio. 

Regeringar och politiker har utnyttjat pandemin

Utredningen visar också att vissa regeringar har utnyttjat coronapandemin för egen vinning. 

Rapporten pekar ut Ungern och Polen för att ha använt pandemin som en ursäkt för att införa förordningar som försvagar demokratin. 

Vissa politiker, bland annat i Tyskland, har också sett pandemin som ett sätt att tjäna pengar, bland annat genom att lobba för vissa företag vid anskaffningen av munskydd. 

En tredjedel av EU-invånarna anser att korruptionen i deras land överlag har förvärrats. Och många anser att deras regering gör ett dåligt jobb med att tackla korruptionen. 

Över 85 procent av invånarna i Bulgarien, Kroatien, Cypern, Italien, Portugal och Spanien anser att korruption inom regeringen är ett stort problem. 

Samma siffra i Finland är mindre än 20 procent.  

De mest positiva resultaten när det gäller korruption kom från Slovakien, där 39 procent ansåg att korruptionen minskar.

Den slovakiska journalisten Ján Kuciak som mördades år 2018
Bildtext Den slovakiske journalisten Ján Kuciak och hans fästmö mördades år 2018.

Det kan ha ett samband med att flera före detta polischefer ifjol ställdes inför rätta för korruption efter mordet på den undersökande journalisten Ján Kuciak och hans fästmö år 2018.

Kuciak undersökte bland annat korruption bland politiker, åklagare, domare och poliser. Och det var frågan om beställningsmord.

Manifestation i slovakiska huvudstaden Bratislava till minnet av den mördade journalisten Jàn Kuciak som sköts ihjäl i februari 2018
Bildtext Morden på Kuciak och hans fästmö ledde till de största demonstrationerna i Slovakien sedan kommunismens fall.

Morden chockade slovakerna och ledde till de största demonstrationerna i landet sedan kommunismens fall. Den dåvarande premiärministern Robert Fico och inrikesministern Robert Kalinak, samt chefen för polismyndigheten, tvingades avgå.

"Borde vara väckarklocka"

Transparency International undersökte också relationen mellan business och politik. 

Över hälften av de tillfrågade trodde att deras regering styrs av privata intressen. Bankirer och företagsledare ansågs vara mer korrupta än den offentliga sektorn. 

Börsen i Madrid
Bildtext Mer än fem av tio tror att stora företag ofta undviker att betala skatt (Bildsättningsbild, företagen på bilden har inget med utredningen att göra).

Mer än fem av tio tror att stora företag ofta undviker att betala skatt, och att företag allmänt använder sig av mutor och personliga kontakter för att säkra kontrakt. 

 - Resultaten i utredningen borde vara en väckarklocka, säger Michiel van Hulten, chef för Transparency International EU.

- Det finns många åtgärder man kan ta till för att minska korruption, till exempel att öka transparensen när det gäller lobbning. 

Källor: Transparency International, AFP, The Guardian, Deutsche Welle