Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländsk vaccinexpert glad över data från Storbritannien: Coronavacciner skyddar bra också mot deltavarianten

Från 2021
Uppdaterad 28.06.2021 15:39.
En person förbereder en coronavaccinspruta.
Bildtext Det är viktigt att ta båda vaccindoserna men skyddet är bra redan efter en dos.
Bild: Ole Berg-Rusten / EPA

Både Pfizers och Astra Zenecas coronavaccin ger vaccinerade ett högt skydd mot att bli inlagda på sjukhus för covid-19 – också när det gäller coronavirusets deltavariant. Det framkommer i en analys gjord av den engelska folkhälsomyndigheten.

Deltavarianten blir snabbt vanligare i många länder. Det riskerar också ske här i Finland. De senaste dagarna har antalet konstaterade fall ökat i Finland. Ökningen kopplas framför allt till finländska fotbollsfans som rest till S:t Petersburg och som hämtat med sig viruset till Finland.

Just nu vet ännu inte om coronafallen, som kopplas samman med finländska fotbollsfans som rest till S:t Petersburg, kommer från just deltavarianten. Risken finns eftersom pandemiläget i Ryssland blivit kraftigt sämre den senaste tiden och ökningen kopplas till just deltavarianten. Om det verkligen rör sig om deltavarianten bland finländska fotbollsfans klarnar inom cirka en vecka.

Deltavarianten innebär en risk särskilt för ovaccinerade och till exempel för personer med nedsatt immunförsvar.

En färsk analys gjord av den engelska folkhälsomyndigheten Public Health England visar ändå nu att personer som vaccinerats med två doser av Pfizer-Biontechs vaccin, i medeltal får ett skydd på 96 procent mot att bli inlagda på sjukhus för covid-19 – om de har smittats av deltavarianten.

Astra Zenecas vaccin ger samtidigt ett skydd på 92 procent mot sådana här allvarliga fall, efter två doser.

– Det här är utmärkta nyheter. Man kan se att både Pfizers mRNA-vaccin och Astra Zenecas vaccin ger ett ungefär lika gott skydd mot deltavarianten som mot alfavarianten, när man tittar på risken för att hamna på sjukhus, konstaterar vaccinexpert Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd.

Hanna Nohynek från THL på gården utanför
Bildtext Hanna Nohynek är överläkare på den finländska hälsomyndigheten Institutet för hälsa och välfärd.
Bild: Yle/Björn Udd

Deltavarianten är alltså den som ursprungligen upptäcktes i Indien och alfavarianten är den som ursprungligen upptäcktes i Storbritannien.

Analysen omfattade drygt 14 000 personer som hade smittats av deltavarianten. 166 av dem behövde akut sjukhusvård för covid-19. 

Nohynek säger att resultatet är pålitligt trots att det handlar om relativt få fall, vilket innebär att felmarginalen är ganska stor och de exakta skyddsprocenterna kan vara en del lägre eller högre.

– Redan den första dosen gav ett riktigt bra skydd mot att bli inlagd på sjukhus för covid-19, påpekar hon.

Pfizer-Biontechs vaccin gav ett skydd på 94 procent efter en dos, och Astra Zenecas ett skydd på 71 procent.

Viktigt att ta båda doserna

Mika Rämet, som leder vaccinforskningscentralen vid Tammerfors universitet, säger i ett uttalande till Svenska Yle att det är viktigt att man tar båda vaccindoserna för att man ska få ett så gott skydd som möjligt. 

Att vara fullt vaccinerad hjälper också till med att minska på spridningen av deltavarianten. Det är något som till exempel Storbritannien har betonat – man har till och med beslutat att vänta med att öppna upp samhället så att fler ska kunna bli fullt vaccinerade först.

Skyddet mot symtomatisk covid-19 har visat sig vara bara 33 procent efter en enda dos. Efter två doser är det skyddet 60 procent med Astra Zenecas vaccin och 88 procent med Pfizer-Biontechs vaccin.

Rämet betonar att det är viktigt att epidemiläget i Finland hålls lugnt nu framöver, och att så många som möjligt kan bli fullt vaccinerade så snart som möjligt, just med tanke på deltavarianten.

Det är ännu oklart om till exempel alla 12–15-åringar också borde kunna få coronavaccin i Finland, för att man lättare ska kunna hålla smittspridningen nere. Hälsomyndigheter har inte ännu fattat beslut om det.

Hanna Nohynek säger att det åtminstone lutar åt att de unga som hör till en medicinsk riskgrupp så småningom ska kunna vaccineras mot covid-19. 

– Det är viktigt, påpekar hon.

För ovaccinerade är risken för att behöva sjukhusvård dubbelt större med deltavarianten än med alfavarianten, enligt en färsk studie från Skottland, publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

28.6.2021 kl. 14.24 Artikeln är uppdaterad med uppgifter om finländska fotbollsfans och ökat antal smittade.