Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland är tillbaka i S:t Petersburg och laddat med tro på EM-åttondel – Paulus Arajuuri: "Otroligt att vi kan vara klara för avancemang efter två matcher"

Från 2021
Finland firar efter Lukas Hradeckys straffräddning mot Danmark i EM.
Bildtext Den finländska kvartetten längst bak – Jona Toivio, Lukas Hradecky, Paulus Arajuuri och Daniel S'Shuaghnessy – lär få fortsatt förtroende mot Ryssland.
Bild: Lehtikuva

Beställningen: Poäng mot Ryssland. Då kan landslaget räkna med att det firar midsommar med förberedelser inför en EM-åttondel. ”Vi visste om att vi inte är här för att titta på de andra”, säger Paulus Arajuuri.

Finland har återvänt till Repino, träningsplanen i skogarna i Zelenogorsk och förberedelserna till landslagets andra match i fotbolls-EM.

Matchen som kan säkra finländskt avancemang till åttondelsfinal efter midsommar – läs mer om matematiken här.

– Det känns ganska otroligt att vi har spelat oss till den situationen att vi kan vara klara för avancemang efter två matcher. Vi är otroligt taggade, säger Paulus Arajuuri till Yle.

– Vi visste om att vi inte är här för att titta på de andra. Vi ska tömma allt vi har.

Programmet är inte längre tillgängligt
Finland vinner över Danmark i EM-premiären med 1–0 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Hela det finländska laget har understrukit att det rent fotbollsmässiga var en bisak i lördags. Christian Eriksens hjärtstopp och de otäcka scenerna som utspelade sig på Parken präglade allt runt EM-premiären.

Men med några dagars perspektiv och positiva besked från Eriksen kan Finland också blicka framåt.

– Drömmen var att ta den där första segern. Vi lyckades ta Finlands första poäng någonsin i ett slutspel. Vi fick en makalös start på EM och segern ger oss mycket självförtroende, säger Arajuuri.

Ryssland fick kritik

Onsdagens motståndare Ryssland var ett frågetecken inför EM. Efter 0–3-förlusten i premiären mot Belgien kritiserades det ryska landslaget och i tv-sändningarna ifrågasatte man förbundskapten Stanislav Tjertjesovs laguttagning.

Ryssland har inte råd med en ny smäll mot Finland.

– För vår del blir det nog en annorlunda match jämfört med den mot Danmark. De är starka på fasta situationer och har ett stort vapen längst fram, säger Arajuuri.

Artjom Dzjuba tränar.
Bildtext Artjom Dzjubas Ryssland hade det tufft mot Belgien i premiären.
Bild: AFP / Lehtikuva

Han syftar på Artjom Dzjuba – den nästan två meter långe Zenit-anfallaren.

– Det blir väldigt kul att få mäta sig med honom. Han är en klassanfallare, väldigt stor och fysisk. Det verkar helt enkelt vara en stark bjässe, men om vi försvarar som ett lag så ska vi honom under kontroll. Vi måste vara vakna och vinna första- och andrabollarna.

Förbundskaptenen Markku Kanerva satte också strålkastaren på Dzjuba under tisdagens presskonferens.

– De söker honom med inspel och längre uppspel. Det är viktigt att vi håller honom så långt borta från vårt mål som möjligt. Han är farlig där och för att vara en så stor spelare är han också skicklig med fötterna, säger Kanerva.

"Jobb ogjort här"

I måndags stod Joona Toivio över träningen efter att han hade fått en smäll mot en tå mot Danmark. En ren försiktighetsåtgärd var beskedet och Toivio lär spela tillsammans med Arajuuri i mittförsvaret mot Ryssland.

Nikolai Alho tränar också för fullt efter smällen som han åkte på i genrepet mot Estland. Det betyder att reserven Albin Granlund har åkt hem från baslägret utanför S:t Petersburg. 

– Nu ligger fullt fokus på Ryssland. Vi har jobb ogjort här och vi drömmer om avancemang, men Ryssland är garanterat frustrerat efter sin förlust. Vi har en tuff utmaning framför oss, säger Kanerva.

Kanerva kommer också med ett konkret mål inför andra gruppspelsmatchen.

– Fler skott på mål än mot Danmark. Det skulle sitta bra.

I Köpenhamn räckte ett avslut för att vinna matchen. Om samma saldo ger poäng för andra gången i rad, lär Kanerva acceptera en klen avslutsstatistik.

Finland möter Ryssland i S:t Petersburg på onsdag klockan 16. Yle sänder matchen med svenskt referat direkt i TV2 och på Arenan.

Diskussion om artikeln